vad som är kyphoscoliosis?

Som oftast refereras till i den medicinska litteraturen som kyfos, involverar kyphoscoliosis det onormala front-to-back krökning av den övre ryggraden. Kyphoscoliosis utvecklar oftast hos äldre kvinnor, men det kan ske så tidigt som födelsen. Patienter med sjukdomen svarar i allmänhet väl till behandlingar som sträcker sig från sjukgymnastik till operation, men dessa behandlingar kan vara ovälkommen. Ändå lämnas obehandlad leder kyphoscoliosis att öka funktionshinder, smärta och eventuellt även död genom lungsvikt.

Den övre kotorna i ryggraden naturligt kurvan ut från mitten av ryggen och mot halsen. När denna kurva överstiger 40 grader, börjar en person lutande och kan så småningom utveckla en böjd rygg, upplever smärta och svårt att andas, och har svaghet eller förlamning i benen.

Kyphoscoliosis utvecklas när vinkeln mellan ryggkotorna sjunker till mindre än 5 grader. Denna komprimering av kotor förekommer oftast hos äldre människor som har artros, och oftare hos kvinnor än hos män. Den andra vanligaste orsaken till kyphoscoliosis är Scheuermanns sjukdom, som av okänd anledning börjar orsakar symptom efter en barnet fyller 10 år. Slouching, en neuromuskulär sjukdom som cerebral pares eller ryggmärgsbråck, en skada eller en tumör kan också orsaka kyphoscoliosis. I sällsynta fall har barn föds med kyphoscoliosis.

Behandlingen för kyphoscoliosis beror på orsaken till tillståndet. Nyfödda med kyphoscoliosis måste ha operation strax efter födseln för att stoppa krökning av ryggraden. Utan korrigerande operation, vilket innebär att sätta in riktstängerna längs ryggraden, kommer kyphoscoliosis förvärras, och barnet kommer att bli förlamad eller oförmögen att andas eftersom hans eller hennes brösthålan blir alltför packad.

Ryggrads krökning orsakas av Scheuermanns sjukdom upphör när barnet slutar växa, och barn som behandlats för kyphoscoliosis på grund av någon anledning tenderar att behålla sin grad av postural korrigering för sina liv. Barn som hade kyphoscoliosis kan utveckla kronisk ryggsmärta senare i livet, dock.

Skolios Association, Inc. erbjuder en rad patientinformation och stöd via sin webbplats. Den ideella organisationen ger ut en tidning med titeln backtalk sponsrar lokala kapitel, och erbjuder faktablad på engelska, franska och spanska. Den Skolios Association presenterar också information om icke-kirurgisk hantering av olika typer av spinal krökning.