biverkningar av strålning

Strålning är en form av energi som kan vara både fördelaktigt och skadligt för människor. Det skadar organisk vävnad, även om detta är till hjälp när du riktar cancerceller. Effekterna av strålning är inte alltid självklart eller svår hos människor. Folk absorberar små mängder av strålning under pågående dentala röntgen, till exempel, utan biverkningar. Däremot kan strålbehandling och miljön exponeras för höga halter av strålning leda till skadliga biverkningar.

Trötthet är en vanlig biverkning av strålbehandling, dess svårighetsgrad beroende på individen. Inte varje patient upplever trötthet, men de som gör kan känna sig trött för upp till 12 månader efter den slutliga behandlingen strålning, enligt National Cancer Institute. Sova hela åtta timmar varje natt, liksom att öva regelbundet, kan hantera detta tillstånd.

Strålningsterapi är känt för att sänka en persons antal vita blodkroppar. Vita blodkroppar hjälper till att bekämpa infektioner och förhindra blödning, så en förändring i cellantal kan påverka en persons immunsystem. Läkare kommer att noga övervaka en patients vita blodkroppar under strålbehandling. Om räkningen sjunker för lågt, kan strålning fördröjas tills numret returer.

Patienter som genomgår strålbehandling kan uppleva torr eller flagnande hud. I svåra fall kan huden blåsor och bli mottagliga för infektion. Strålbehandling lämnar huden mycket känslig för solen. Patienterna ska inte solbada under minst 12 månader efter behandlingen har avslutats.

Strålbehandling kan skada cellerna i hårrötterna. National Cancer Institute konstaterar att håravfall kan ske inom två till tre veckor efter den första behandlingen. Dock kommer hår endast att försvinna i de områden som håller på att behandlas av strålningen. Om bröstet är som behandlas, till exempel, en patient inte kommer att förlora hår från huvudet;. Strålning är mindre förutsägbara än kemoterapi, som endast orsakar tillfälligt håravfall. När strålning administreras i låga doser, är håravfall ofta tillfälligt. Emellertid kan en läkare inte garantera återväxt av hår efter strålningsbehandling, eftersom varje patients reaktion är unik.

Strålning kan påverka en persons könsdrift, såväl som förmågan att reproducera. Under strålbehandling, kan kvinnor upplever smärta under sex och minskad lust för det. Tidiga symtom på klimakteriet kan också förekomma, även om de kan vara tillfällig, beroende på den mängd strålning som används. Direkt strålning av äggstockarna ökar risken för permanent infertilitet. Män kan också uppleva sexuella problem under strålbehandling, som impotens och skador på spermierna. I vissa fall kommer en man göras infertila av strålningen.

När magen, bäckenet eller buken behandlas med strålning, kan diarré uppstå. Äta små måltider under dagen, liksom att dricka mycket vatten, kan bidra till att bekämpa diarré. Illamående och kräkningar kan förekomma hos patienter som får strålning till hjärnan, magen, tunntarmen eller tjocktarmen. Återigen kan äta små måltider minskar detta tillstånd. Extrema fall av diarré, illamående och kräkningar kan motivera särskild behandling av en läkare för att hålla patienten frisk.

Patienter som genomgår strålbehandling kan uppleva biverkningar som inte uppstår förrän år efter behandlingen har avslutats. Även sena effekter av strålning är sällsynta, kan de vara allvarliga. Dessa biverkningar omfattar grå starr, hjärtproblem, tandproblem, infertilitet, lungsjukdom, minnesförlust och cancer,. Enligt Mayo Clinic, det finns inga kända sätt att förebygga de sena effekter av strålning. Patienter rekommenderas att rapportera eventuella besvärande symptom till en läkare så snart som möjligt, även om strålbehandlingen avslutade år tidigare.