det innebär att sluta litium

När människor som lider av manodepressivitet ta litium, stabiliserar deras humör. Men producerar tar Litium biverkningar. De vanligaste är viktökning, törst och överdriven urinering. Andra människor rapport har trötthet, muntorrhet, diarré, aptitlöshet och njurproblem. En mindre andel av befolkningen upplever hudproblem och håravfall. Därför är många människor vill sluta ta Litium vid något tillfälle. Innan så sker finns det några överväganden huvudsakligen baserad på fallstudier.

Den mest akuta oro upphör denna medicin är återfall. En studie av Stuppes och kollegor (1991) visade att mer än 50% av maniska episoder inträffade 3 månader efter avslutad litium. Människor rapporterar också ha ökad ångest, irritabilitet och känslomässiga förändringar efter att dra sig ur detta läkemedel.

Gradvisa tillbakadragande av litium, dock minskar risken för återfall. Den långsammare du dra sig ur denna medicin, desto bättre din resultatet bli.

Om du bestämmer dig för att sluta ta Litium, är det bäst att ha en plan. Du kan införa andra typer av behandling i ditt liv för att kompensera för förlusten av litium. Du måste överväga tidpunkten för att stoppa denna medicinering också. Du ska inte sluta ta litium under tider av stress.

En 58-årig kvinna med manodepressivitet började ta 800 till 1600 mg per dag av litium. Sex år senare bad hon att sluta. Hon slutade så småningom efter en tvåmånadersperiod. Vid denna punkt, hennes make rapporterade att hon var sjuk. Hon var förvirrad och orolig, men inte deprimerad. En liten dos av Litium var re-administreras i 10 dagar, och hon förbättrades. Efter stoppa igen, krävs hon på sjukhus. Hon var misskött och hade en sänkt medvetandegrad. Patienten återigen tog Litium och återhämtade sig.

Ju längre du har tagit Litium, desto mer kommer din hjärna och kropp har anpassat sig till drogen. Om du har varit på litium i över två år, bör du antagligen inte minska något snabbare än 10% per månad. Om du bestämmer dig för att sluta ta litium, bör du alltid konsultera din läkare. En regelbunden översyn av de enskilda fallen rekommenderas.