effekterna av de udda formade blodceller på en persons hälsa

Blodsjukdomar definierar något onormalt med blod, inklusive onormalt eller udda formade blodkroppar. Röda blodkroppar transporterar avgörande syre och näringsämnen till alla organ, vävnader och celler i kroppen. Något onormalt i sin form påverkar deras funktion. Att förstå hur onormalt formade blodkroppar kan påverka din hälsa uppmuntrar människor att vara medveten om fördelarna med olika behandlingar som kan förbättra blod hälsa och kroppsfunktioner.

Onormalt formade blodkroppar i någon form, vita blodkroppar, även kallade leukocyter, trombocyter och röda blodkroppar, kan ofta kallas erytrocyter orsaka en oförmåga hos dessa celler att fungera korrekt. Anemi är en vanlig blodsjukdom som orsakas av skadade, ineffektiva eller inte tillräckligt röda blodkroppar som bär viktiga näringsämnen till kroppens vävnader. Onormala blodceller av något slag är på en hög risk för förstörelse genom kroppen och lämnar för få för att främja optimal hälsa. Sådana betingelser resulterar i anemi, som kan orsakas av ett antal faktorer, konstaterar Mayo Clinic, inklusive brister i järn och vitaminer. Symtom på vitamin eller mineral brist anemi kan inkludera allmän trötthet, svaghet och känsla av allmän sjukdomskänsla.

Medan de röda blodkropparna är normalt rund i formen, de som diagnostiseras med sicklecellanemi display röda blodkroppar formade i en halvmåne eller skära form, allvarligt minskar deras förmåga att transportera syre och näringsämnen till kroppens vävnader. Skäran form av cellerna gör dem sårbara för att fånga på varandra när de färdas genom blodkärlen, vilket leder till blodproppar som kan orsaka förträngning av fartyget, vilket resulterar i minskad blodflödet till det området som betjänas av att blodkärl. Sickle-celler har också en kortare livslängd än normala röda blodkroppar, som lämnar kroppen anemic eller saknar röda blodkroppar aktivitet och funktion. Symtom på sicklecell är ökad muskelsvaghet, infektioner, gulsot och synproblem.

Mononukleos oftare kallas “mono” är en smittsam tillstånd som orsakas av onormalt formade vita blodkroppar, som är ansvariga för att skydda kroppen mot infektioner. Oftast orsakas av Epstein-Barr-virus, mono är också känd som “kysser sjukdom”, som det ofta sprids genom utbyte av saliv. Symptom på mono innefattar men är inte begränsade till feber, trötthet, hudutslag, smärta och ömma muskler. Medan viruset kan förbli vilande i de utsätts för sjukdomen för resten av sitt liv, är det oftast aktiv i ca fyra veckor. Antibiotika är inte effektiva vid behandling av mono, enligt familjen Doctor.org.