effekterna av saltsyra på människor

Saltsyra är en färglös, ej brandfarlig gas som har en irriterande och stickande lukt. Den används ofta för rengöring och sterilisering, gruvdrift och produktion av ekologiska mineraler. Denna kemikalie används också inom livsmedelsindustrin, gummi och textilindustrin. Saltsyra är mycket giftigt och kan få allvarliga hälsoeffekter på människor vid inandning eller förtäring.

Exponering för saltsyra för en kort tid kan orsaka brännande i ögonen, hals, näsa och andningsorganen. Personer med en ökad risk för hälsoeffekter vid exponering för saltsyra omfattar äldre och yngre barn eller personer som redan har hälsoproblem.

Utsätts för saltsyra regelbundet orsakar symptom som bronkial irritation, tand missfärgning och erosion, hosta och andnöd. Människor som kroniskt utsätts för en utspädd saltsyra kan också drabbas av hudutslag. Dessa utslag visas som stora, mörka, runda röda fläckar och kan inträffa var som helst på kroppen.

Direkt fysisk kontakt med saltsyra orsakar de värsta toxiska reaktioner hos människor. Vid inandning, kan det orsaka hosta och kvävning, och det kan även bränna halsen. Om saltsyra kommer i kontakt med ögonen, kan det orsaka symptom som dimsyn, bristningar, brännande och även en total förlust av synen. Kontakt med huden orsakar irritation och frätskador samt djupa hud sår, vävnadsdöd och förfrysning. Om saltsyra sväljs, omedelbart brinner det i mun och svalg. Förtäring orsakar också illamående, kräkningar och svår bröst och buksmärtor.

Om du eller någon annan har utsatts för saltsyra, måste du vidta åtgärder omedelbart. Om någon har inandats den kemiska, flytta dem till frisk luft direkt. Använd konstgjord andning om han har slutat andas. Om ögonen har exponerats för klorvätesyra, tvätta dem i 15 minuter med användning av stora mängder vatten. Spola någon förorenad hud med vatten i minst 15 minuter utan att gnugga eller tvätt. Klädesplagg som har penetrerats av den kemiska och spola huden med vatten. Om någon har svalts saltsyra, hjälpa honom späda kemikalien genom att dricka stora mängder vatten eller mjölk. Uppsök läkare omedelbart efter det att dessa åtgärder.