tandkronan tryck & smärta

Tandkronor används för tre primära syften: för att återställa en tand till sin ursprungliga form, för att stärka tand eller för att förbättra dess utseende. I många fall är kronan som används för att innesluta en tand som har skadats av karies, såsom håligheter eller tandköttssjukdomar. Kronor ska installeras av en legitimerad tandläkare, och de kommer med en viss risk för smärta efter ingreppet.

Med en temporär krona, i viss känslighet för värme och kyla, speciellt vätskor, förväntas därför att den temporära kronan är mindre exakt. Känsligheten i en permanent krona kan hittas där kronan möter tandköttet. Ibland kommer en tandläkare förskriva en tandkräm för känsliga tänder. Om känsligheten blir för mycket, bör du se din tandläkare omedelbart så att han kan avgöra om det finns ett problem.

En bit problem är något som kan uppstå i en tillfällig eller permanent krona. I båda fallen är en felaktig bita när den nya kronan möter sin motsatta tand innan resten av tänderna runt den. Denna felaktiga bett kan orsaka en skärande känsla i munnen och leda till tand smärta i och runt kronan. I de flesta fall är det fix enkel. Boka tid för att se din tandläkare och har kronan justeras genom att lämna in uppifrån och ner så att den möter den motsatta tanden på lämpligt sätt. Situationen kommer inte att korrigera sig själv och kan leda till behovet av en ersättare krona.

Eftersom tandläkaren behövs för att arbeta med den ursprungliga tanden på eller i närheten av tandköttskanten, kommer tandköttet runt den nya kronan ont. Normalt är smärtan helt acceptabel och försvinner i ett par dagar. För att underlätta läkningsprocessen, kan du skölja med varmt saltvatten upp till tre gånger per dag. Om smärtan är ihållande, eller verkar bli värre, ring din tandläkare.

Eftersom tandläkaren måste använda en borr för att forma din tand för förberedelse för kronan, är det troligt att tanden kommer att vara i en viss smärta i dagar efter ingreppet. Det är inte ovanligt att smärtan att känna tråkig, särskilt om det finns en tillfällig krona på den gamla tanden. För mindre smärta, kan du använda en over-the-counter smärtstillande för att ta hand om smärtan tills den nya kronan lägger sig i. Om det kvarstår eller förvärras, ring din tandläkare.

Processen för att få en krona är inte perfekt. I vissa fall är den ursprungliga tanden så skämda eller sjuka att även en krona är inte en bra lösning. Om du upplever smärta djupt inne i tandköttet, kan det vara en indikation på att nerven av den ursprungliga tanden har blivit infekterade eller sjuka. I detta fall kommer din tandläkare förmodligen behöva göra en rotfyllning på den sjuka tanden för att stoppa smärtan. Som kommer att erfordras avlägsnande av kronan och sedan installera kronan.