typer av bakterier i en pall kultur

Matsmältningskanalen hos människor och andra djur innehåller många typer av bakterier som stöd i matsmältningen, men en del av dessa organismer kan orsaka infektioner hos människor. För att avgöra om en person har en bakteriell infektion, läkare ta avföringsprov och placera dem under förhållanden som tillåter bakterier att växa. Om bakterier visas i kulturen, kan läkarna titta på provet under ett mikroskop och köra kemiska tester för att identifiera vilken typ av bakterier. De vanligaste intestinala bakterieinfektioner hos människor omfattar salmonella, Shigella, campylobacter och en specifik stam av Escherichia coli (E. coli).

Salmonella, en bakterie som vanligtvis finns i tarmarna hos fåglar, reptiler och en del däggdjur, orsakar en infektion som kallas salmonella, en diarrésjukdom i människa. Det är oftast överförs till människor när människor hanterar eller äter dåligt tillagat kött eller andra förorenade livsmedel. Människor som hanterar avfallet av smittade djur kan också krympa denna infektion. Salmonella infektioner orsakar symptom som diarré, magkramper och feber. Salmonella kan leda till svår sjukdom hos spädbarn, äldre eller personer med försvagat immunsystem. De flesta människor återhämta sig utan medicinsk behandling. Dricka vätskor håller kroppen från att bli uttorkad.

E. coli, en mångskiftande grupp av bakterier, är oftast ofarliga. I själva verket är det normalt är närvarande i den mänskliga tarmen. Men vissa stammar av dessa bakterier producerar gifter eller toxiner, som kan orsaka skada på tarmar, njurar och blod. E. coli O157 producerar ett toxin, Shiga toxin som orsakar diarrésjuka. Symtom på en E. coli-infektion inkluderar magkramper, blodig diarré, kräkningar och uttorkning. Medan vissa infektioner är milda, kan andra vara allvarliga eller livshotande, särskilt hos yngre barn och äldre. Den bästa behandlingen är att förbli hydrerad medan sjukdomen kommit igång.

Shigella orsakar en mag-tarmkanalen infektion kallas Shigellainfektion, som vanligtvis överförs till människor genom intag av förorenad mat eller dryck. Den producerar toxiner som angriper slemhinnan i tjocktarmen, vilket resulterar i svallning av tarmväggen, sår och blodig diarré. Symtomen omfattar magkramper, svår diarré, kräkningar, smärtsamma tarmrörelser, hög feber och aptitlöshet. Shigellainfektion förekommer oftast hos små barn. Läkare ordinera antibiotika, såsom ampicillin, för att behandla denna sjukdom. Hydratisering är också en viktig del av behandlingen.

Campylobacterbakterier, som orsakar diarrésjukdom, är den näst vanligaste rapporterade orsaken till livsmedelsburna sjukdomar, enligt United States Department of Agriculture (USDA). Dessa bakterier finns i tarmen hos många tama och vilda djur och kan skickas i sin avföring. Folk blir campylobacterinfektioner genom att konsumera förorenat kött, särskilt kyckling, förorenat vatten eller opastöriserad mjölk. Symtom är diarré, magkramper och feber. Behandlingen inkluderar intag av vätska för att motverka uttorkning. Även denna infektion rensar vanligtvis upp på egen hand, kan allvarliga fall kräva antibiotikabehandling. Människor kan förhindra campylobacterinfektioner genom tillagning av kött ordentligt och dricka renat vatten och pastöriserad mjölk.