typer av bakterier som påträffats i urin

Urin är normalt en steril kroppsvätska, men, under kvarlämnande av kroppen, kan det bli infekterade av bakterier. Ett vanligt sätt för urin att dra ihop sig bakterier är när den hålls i en infekterad blåsa, som ger en gynnsam miljö för bakterier att växa. Bakterier är den främsta orsaken till urinvägsinfektioner. När en stor koncentration av bakterier är i urinen, det också skulle kunna resultera i asymptomatisk bakteriuri, en ofarlig tillstånd som ofta kräver ingen behandling.

En mikroorganism som vanligtvis finns i matsmältningssystemet, är E. coli sägs vara den främsta orsaken till urinvägsinfektioner. Även E. coli bor normalt i tjocktarmen, kan det ibland hålla sig till öppningen av urinröret (passagen av urin från blåsan) orsakar en infektion som den multiplicerar och färdas genom urinröret. Strängar av E. coli kan påverka någon del av urinvägarna, som består av urinröret, urinblåsa, urinledare och njurarna. Vid påverkan, utvecklar varje del en annan infektion. Uretrit, cystit och pyelonefrit är infektioner i urinröret, urinblåsa och njurar motsvarande sätt.

Till skillnad från E. coli, är dessa mikroorganismer sexuellt överförbara och kräver båda parter att behandlas för att vara helt utrotad. De flesta urinvägsinfektioner uppstår från mykoplasma och klamydiabakterier men ett vanligt symptom är förekomsten av pus i urinen. Upptäcka dessa mikrober är ofta svårt när man använder en vanlig urinodling. Men de kan lätt identifieras genom särskilda bakteriekulturer.

Vissa mikrober, såsom lactobacillus, är normala i små mängder i urinen. Lactobacillus är en vanlig vaginal förorening som vanligtvis förekommer i kvinnors urin och kan orsaka infektioner när den hittas i stora mängder. En läkare kan ordinera förebyggande antibiotika till en patient löper risk att utveckla en infektion från Lactobacillus.

En högt pH i urinen är ofta en bra indikation på en Proteus infektion. Proteus bakterie är en erkänd orsak till bildandet av urinvägsstenar, som hyser bakterier som fly antibiotika. Mikrober såsom Klebsiella och enterokocker är också vanligt förekommande i urin, särskilt hos kvinnor som är mer mottaglig för infektioner än män. Vissa bakterier som är mindre ofta förekommer i urin, till exempel Candida albicans, Haemophilus influenzae, Mycobacterium tuberculosis, salmonella och stafylokocker brukar göra sin väg in i urinvägarna genom blodet eller lymfsystemet.