vad händer om du inte rengör cpap mask?

CPAP är en behandlingsmaskin som ger continuous positive airway pressure. CPAP behandling ges till personer som har andningsproblem. CPAP mask kan omfatta både näsan och munnen eller bara näsan.

CPAP masker kan bli fet vid hantering, på grund av svett och kropp olja ackumulering. Dessa oljor kan komma i kontakt med masken från fingrarna och huden i ansiktet. Tvätta ansiktet och händerna innan din mask för att förebygga och minska uppbyggd på masken.

Banden som håller en CPAP masken på plats kan bli färgade och smutsiga från normal kroppskontakt. Svett, oljor från din hud, saliv, slemhinnor, öronvax, smink och hårprodukter är bara några av de kroppsliga utsöndringar och personliga produkter som kan komma i kontakt med din CPAP mask remmar.

Upp till 30 procent av patienterna kan utveckla sår eller irritation där CPAP masken kommer i kontakt med näsryggen, enligt University of Maryland Medical Center. Medan vårdcentral rekommenderar en korrekt montering för att minska detta problem, kan smutsiga masker leda till infektion på platsen för såret. En smutsig mask kan göra hudirritation värre under den period då du justerar att bära mask.

Den Medpro Respiratory Care webbplats föreslår följande steg för vård av din CPAP mask: Torka CPAP mask rengöra varje dag med ett milt rengöringsmedel och låt den lufttorka. Isär CPAP mask vecka för att dra den i ett milt rengöringsmedel. Följ med en klart vatten skölj och låt masken lufttorka. Byt ut din mask var sex till tolv månader som behövs för att bibehålla en god passform.

Håll masken i direkt solljus. Använd inte någon av följande produkter på din mask och huvudbonader, eftersom de kan skada materialet: blekmedel, alkohol, klorbaserade lösningar, balsam, mjukgörande och starka rengöringsmedel. Den kanadensiska Lung Association varnar vidare mot att använda doftande eller antibakteriell tvål för att rengöra din mask.