vad som påverkar kreatininnivåer?

Kreatinin är en substans som framställs genom muskelaktivitet när kreatinfosfat bryts ner. En kreatininnivå är mätning av mängden kreatinin i ett prov av blod. Normala kreatininnivåer för män är mellan 0,6 till 1,2 mg per dl helblod. För kvinnor är det normala intervallet mellan 0,5 och 1,1 mg per dl. Kreatininnivåer används för att bestämma njurfunktionen.

Den vanligaste abnormitet i en kreatinin blodnivå är en förändring i njurfunktionen. Njurarna består av runt en miljon filter för varje njure, kallas nefroner. Var och en av dessa nefroner innehåller rörformiga strukturer som utföra filtreringen av avfallsmaterial och re-absorption av nödvändigt material i blodet som passerat genom nephrons. De flesta kreatinin normalt filtreras bort längs två strukturer som kallas glomeruli och proximala tubuli, upprätthålla låga nivåer av kreatinin i blodet. En ökning av kreatininblodnivåer indikerar att denna filtrering inte äger rum, vilket tyder på det finns ett problem med njurfunktionen.

Kreatininnivåer kan påverkas av övergående eller ej sjukdoms faktorer som inte njurarna inte fungerar. Kroppsbyggare, på grund av överskottet av muskelvävnad som skapar kreatinin, typiskt kommer att ha höga nivåer av kreatinin. Allvarlig uttorkning orsakar högre än normalt kreatinin. Att äta en hel del kött bara timmar innan blod dras kan höja kreatininnivåer. Vissa läkemedel orsakar högre än normala blodkreatinin nivåer. Dessa orsaker uteslutas innan en uppföljning test för att fastställa orsaken till förhöjt kreatinin. Låga kreatininnivåer kan tyda på muskeldystrofi eller myasthenia gravis.

Förhöjda kreatininnivåer kan tyda på njursjukdom eller en patologi som stör njurfunktion, om icke-sjukdomsfaktorer uteslutas. Ett farligt tillstånd associerade med sjukhusvistelse är akut tubulär nekros, döende nephron vävnader, som kan orsakas av blodtransfusions reaktioner, det färgämne som används för vissa röntgen förfaranden eller stora doser av giftiga antibiotika. Diabetes och kroniskt högt blodtryck är vanliga orsaker till minskad njurfunktion. Fel på kroppens immunsystemet kan leda till glomerulonefrit, den funktionella fel i glomerulus, vilket kan leda till njursvikt.

Preeklampsi är ett tillstånd under graviditeten, är orsaken till som dåligt kända. Förhöjda kreatinin kan tyda på havandeskapsförgiftning hos gravida kvinnor, särskilt kvinnor på sin första graviditet. Obehandlade preeklampsi kan leda till eklampsi, en livshotande krampanfall. Förhöjt kreatinin i samband med svullnad i händer och ansikte är ett tidigt tecken på havandeskapsförgiftning. Senare tecken kan innefatta ihållande huvudvärk, smärta i övre högra kvadranten av buken, otillräcklig urinering, agitation och illamående.