varför är mina öron ekar?

Ekande i öronen kan vara förvirrande och obekväma. Vissa beskriver det som att höra i en tunna. Samma känsla skapas när du ansluter en eller båda öronen och prata. Om du upplever öron ekande, finns det en enkel åtgärd i de flesta fall.

Örat har fyra interna områden som används för behandling av ljud. När något stör behandlingen i någon av dessa fyra områden, kan du utveckla en eko i örat. Din yttre hörselgången, trumhinnan, mellanörat och innerörat måste förbli fria från skräp, vätska och skada för ljud att låta normal till hjärnan.

Den vanligaste ekande människor upplever i öronen är en när de talar – som du pratar i huvudet. Om du hör ett eko från alla ljud, inklusive andra människor talar, är orsaken akustiska och kan signalera ett allvarligt medicinskt tillstånd, såsom en tumör i örat.

En ekande i huvudet när du talar orsakas av en blockering i hörselgången eller mellanörat. Öronvax uppbyggd är den mest vanligaste orsaken till öron eko. Andra orsaker är en öroninfektion, bihåleinflammation, vätska i örat eller ett föremål fastnar i hörselgången.

Om du upplever en ekande i öronen för mer än tre till fyra dagar, kontakta din läkare. Öronvax, öroninfektioner och bihåleinflammation alla lätt kan behandlas. När lider av en infektion, följa din läkare rekommenderade kur. Om ekot kvar efter infektionen behandlas, kontakta din läkare.

Ekande i öronen är vanligt bland nya användare hörselhjälpmedel. Normalt går ekot bort inom fyra till sex veckor. En felaktigt monterad hörapparaten orsakar eko. Om eko ​​varar längre än åtta veckor, se din hörsel vårdgivare.