Vilka är farorna med Polident?

Enligt The Online Center for tandproteser och tandimplantat, cirka 36 miljoner människor i USA bära tandproteser. Även om man räknar med att hälften av proteser i USA är radioaktiv (på grund av uran förhindra proteser från visas grönt i ett visst ljus), faran från proteser faktiskt kommer från aktuell grädde som används med dem. Protes grädde tillverkare såsom Polident använder zink i grädde ingredienser och vid förtäring, kan zink utlösa förödelse i hela kroppen.

Polident innehåller zink, och eftersom produkten bärs i munnen, orsakar den en del av att zink som skall intas i kroppen. När proteser inte passar så bra, mer av Polident grädde krävs och därför är mer zink intas. För mycket zink i kroppen kan leda till toxisk effekt, såsom nervsjukdomar och neurologiska problem.

När protesen krämer sväljas med mat, vatten eller allmän daglig saliv, kan de leda till tarmbesvär. Zink i krämer irriterar magen, vilket leder till mindre frågor såsom magkramper och illamående, till stor daglig störningar som kräkningar och diarré.

Zink i Polident kan leda till effekter som strålar ut i hela kroppen, som sträcker sig från mild (metallsmak i munnen) till den katastrofala (urinretention, beslag). För mycket zink i kroppen har resulterat i tandproteser som lider av gulsot, feber, ledvärk och upplever lågt blodtryck.