Vilka är farorna med rost i snitt?

Rost är en flagnande ämne som kallas järnoxid som fräter och förstör metallföremål som ett resultat av oxidation, särskilt i salt eller våta förhållanden. Rost i sig är inte farligt men om någon kliver på en rostig spik eller skära av en rostig post, kan det vara dödlig. Mindre infektion i såret är det minsta av den skadade personens bekymmer. Hotet om stelkramp eller kallbrand är det värsta.

Rost sår inte ordentligt omhändertagna kan bli infekterade. Sticksår ​​är särskilt utsatta, eftersom de sannolikt kommer att lämna rost rester i ett sår tarmkanalen som inte kan märkas uppmuntrande infektion. Ofta rost fungerar som en trä flisa skulle och arbetar sig ut ur huden. Andra tider den förblir i såret och bidrar till infektion. Rätt sårvård efter skada varierar beroende på storleken på skadan. Om den är liten tvättning med tvål och behandling med antibakteriell salva och ett bandage kan vara allt som behövs för att läka. Större sår bör ses av en läkare eftersom de kan kräva debridering (avlägsnande av smuts, rost eller andra föroreningar) eller till och med suturer. Läkare bistånd krävs om den skadade personen inte har fått en stelkrampsspruta eller booster under de senaste fem åren.

Enkel infektion av en rostig sår är uppenbart även den tillfällige betraktaren. Vävnaden runt såret blir rött, svullet och inflammerad. Smärta ökar och förekomsten av en tjock vit vätska som kallas pus kan märkas. Några med ett infekterat sår kommer att behålla en låggradig temperatur och känna sig trött. Det behövs en snabb resa till en läkare eller akutmottagning. Såret måste åter behandlas och patienten ordinerats perorala antibiotika. Infektioner lämnas obehandlade bara bli värre. Vid denna punkt, kommer läkaren igen föreslå en stelkrampsspruta om patienten inte har haft en.

När en rostig sår har blivit smittad och lämnas obehandlad, förvärrar infektion. En ignorerade infektion kommer att producera en hög feber, pus produktionsökningar och åtföljs av en obehaglig lukt. Lymfkörtlar kommer att svälla och sår smärta blir nästan outhärdlig. Ett besök på akutmottagning är viktigt nu som den vanliga brett spektrum, kan oral antibiotikabehandling inte fungerar. Det kan även vara nödvändigt för den skadade personen läggas in på sjukhus och intravenös antibiotikabehandling påbörjas. Såret själv kommer att behöva ytterligare debridering och kan kräva ett avlopp som skall införas för pus dränering. Ignorera infektionen genom att inte söka läkarvård i slutändan kommer att leda till vävnadsdöd, kallas kallbrand. Kallbrand är en komplikation av okontrollerad infektion som förstör vävnad. Förutom sjukhus och aggressiv antibiotikabehandling kan eventuellt amputation av de drabbade områdena nu krävas. Om infektionen har invaderat blod, blodförgiftning, kan en hel kropp bakteriell infektion leda till döden för personen med den rostiga skära eller punktering.

Trots vad många tror, ​​nästan alla punktering eller skada kan orsaka stelkramp, men stelkramp ofta kopplad till rostiga nedskärningar. Tetanus är en allvarlig bakterieinfektion, som orsakas av Clostridium tetani introduceras till kroppen genom ett snitt eller punktion. Stelkramp symptom kan börja från två veckor till två månader efter den rostiga skära. Symtomen omfattar huvudvärk och käken muskelspasmer, vilket infektionen etiketten “låsa käken.” Som toxinet sprider sig genom kroppen snabbt innebär spasmer i mer muskler som nacke, armar och ben och mage. Det kan också orsaka allvarliga kramper. Människor som kontrakt stelkramp vanligtvis kommer att behöva tillbringa flera veckor på sjukhuset som återvinning sker gradvis. Komplikationer av stelkramp kan vara allvarliga och omfattar längre perioder av muskelstelhet och ömhet, lung- och andningsproblem, låg bentäthet, lungemboli (blodpropp i lungorna), arytmi (onormal hjärtrytm), högt blodtryck, lunginflammation och eventuella död. Stelkramp, som en gång var utbredd, är nu sällsynt eftersom ett vaccin skapades på 1940-talet. I USA, är dödligheten för tetanus tre ut ur varje 10, mestadels i människor som underimmunized eller inte vaccineras. Stelkramp fortsätter att vara vanligt i outvecklade länder som saknar ordentlig medicinsk vård.