effekten av hypotyreos på blodsockernivåer

Hypotyreos är en vanlig endokrin sjukdom som beror på låga nivåer av sköldkörtelhormon. Sjukdomen drabbar olika kroppsprocesser, inklusive glukos (socker) metabolism, vilket ofta leder till minskad mental och fysisk aktivitet.

Enligt Medscape, jodbrist och autoimmun sköldkörtelsjukdom är vanliga orsaker till primär hypotyreos. Sekundära orsaker är andra hormonella störningar som leder till en brist på sköldkörtelhormon sekretion.

Enligt Colorado State University, sköldkörtelhormoner rikta alla celler i kroppen. Även om hormoner är inte nödvändigt för att upprätthålla liv, har de nyckelroller i mänsklig utveckling, tillväxt och metabolism av fett och kolhydrater.

Sköldkörtelhormoner hjälper cellerna att få den energi de behöver genom att öka glukos inträde via insulinberoende processer. De stimulerar också glukosproduktion i kroppen via processer som är kända som glukoneogenes och glykogenolys.

Enligt American Geriatric Society, inkluderar de fysiologiska effekterna av hypotyreos på glukosmetabolismen minskad glukosproduktion i levern (hepatisk glukoneogenes), förlängd cirkulation av insulin i blodet (längre halveringstid) och minskad glukos förfogande.

ProQuest konstaterar att de fysiologiska effekterna av hypotyreos översätter i allmänhet till låga blodsockernivåer (hypoglykemi), liksom trötthet, saktade matsmältningen och förstoppning.

Enligt Medscape, behandling med sköldkörtelhormon produkter, såsom levotyroxin (LT4), kan oftast korrigera de metaboliska sjukdomar till följd av hypotyreos. Medscape rapporterar kliniska fördelar inom tre till fem dagar efter behandlingen.