effekterna av gummicement

Gummi cement är ett hushåll lim som används för konst-och-hantverk projekt hemma och i skolan. Giftiga kemikalier i gummi cement inkluderar aceton, heptan, isopropyl, paradichlorobenzene och trikloretan, enligt MedlinePlus Medical Encyclopedia. Långvarig exponering för dessa kemikalier orsakar gummi cement förgiftning på utsidan och insidan av kroppen.

Kontakt med gummi cement irriterar huden om den inte avlägsnas omedelbart, liksom bränner i ögonen och synnedsättning. För mindre hud eller ögonirritation, behöver du inte att ringa larmtjänster eller nationella Poison Control Center. Istället kör huden under vatten och ögonen i ca 15 minuter, enligt MedlinePlus.

Gummi cement kan skada inre organ och system, inklusive tarmkanalen och hjärtat. Tarm effekter inkluderar magbesvär, illamående och kräkningar. MedlinePlus säger kemikalier i limmet ändra syranivåer i blodet och ändra blodtryck. Den narkotiska Educational Foundation of America säger att de orsakar oregelbundna hjärtslag och puls. “Huffing” – avsiktligt andas kemikalier i lim och lösningsmedel för att få hög – kan leda till hjärtsvikt och död.

Gummi cement orsakar frätskador organ i luftvägarna, inklusive läpparna och halsen. Andas in kemikalierna i gummi cement leder så småningom till halsen svullnad och ansträngd andning. Den narkotiska Educational Foundation of America varnar för att missbruka lim eller kemikalier leder till omfattande lungskador, såsom andnöd och problem i de övre luftvägarna.

Fortsatt inandning av gummi cement skadar nervsystemet. Förgiftningssymptom inkluderar yrsel, huvudvärk, medvetslöshet, kramper och walking obalanser, enligt MedlinePlus. National Educational Foundation of America säger att missbruka gummi cement leder till hjärnskador, talsvårigheter, samordningsfrågor och psykiska störningar.

Använd gummi cement endast i ett väl ventilerat utrymme, för att begränsa risken för yttre eller inre skador. Öppna fönster och dörrar eller använda en pendlande fan. Om du eller dina barn råkar svälja gummicement, dricka mjölk eller vatten om symptomen är kräkningar, kramper och minskad vakenhet, säger MedlinePlus. Ta i djupa andetag av frisk luft om du börjar känna dig yr.

Allvarliga tillstånd kräver akutvård för att förhindra allvarlig skada. Innan du ringer 911, se till att ha patientens namn, viktig statistik och symtom, namn produkten, och tid det konsumerades. Akut behandling omfattar kontroll av hals och lungor för skador, installera en andningstuben, ger syre och ge intravenösa vätskor. Läkare ordinera läkemedelsbehandling om inhalationsmedel har utsatts för övergrepp.