trippel fartyg hjärtsjukdom och prognos

Läkare bedömer hjärtat slår tre miljarder gånger i en genomsnittlig livslängd. Det bygger på större blodkärl (kranskärlen) för att tillföra blod, syre och näringsämnen den behöver. Hjärtan reagerar dåligt på skador i deras artärer. Livsstilsförändringar och andra medicinska behandlingar kan avsevärt förbättra hjärthälsa, även för patienter med multi-kärlsjukdom.

Den genomsnittliga hjärtslag 100.000 gånger per dag. Det rör sig om 2000 liter blod dagligen — motsvarande en miljon fat i ett 70-års livslängd. Åderförkalkning, förträngning av en artär på grund av plack byggs upp, kan minska blodflödet i kranskärlen och lämna hjärtat kör på mindre än topprestanda. I triple kärl kranskärlssjukdom (CAD), tre av de fyra artärerna utfodring hjärtat påverkas.

Tillsammans med viktiga näringsämnen och syre, blodet flyter genom artärerna bär mikroskopiska kolesterol plaketter och andra cellulära avfall. I en frisk artär, de inre väggarna är släta och blod hastigheter längs fritt. En skadad kärlväggen kan fastna plack som de rusar förbi. När fler plack komma och klumpar med de andra, smalnar artären. Rökning, högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes kan skada artärer, vilket gör dem benägna att plack byggs upp. Ålder, kön och familjehistoria är också faktorer att beakta.

När förträngning är liten, kan det inte finnas några symptom. Som avlagringarna fortsätter att ackumuleras och beröva hjärtat av syreanrikad blod, kan andfåddhet, trötthet eller bröstsmärta förekomma. Fullständig blockering av ett kranskärl kan orsaka en hjärtattack. Patienter har också beskrivit tyngdkänsla, brännande, täthet och tryckkänsla i överkroppen med CAD. Kvinnor är mer benägna att ha illamående, halsbränna eller magont än män.

Medicinsk behandling genom strikt kontroll av kolesterol, blodtryck, diabetes och andra möjliga bidrags är avgörande. Svårare fall kan kräva ballongvidgning. Detta innebär spetsdragning av en liten kateter genom artären tills den möter “täppa.” En ballong på spetsen av katetern öppnas och bryter upp plack. Ibland kan en stent som är nödvändigt, i huvudsak en liten metallhylsa som håller artären öppen. Kirurgi med koronar bypass-kirurgi kan vara det bästa alternativet för betydande eller flera kärlsjukdom. De skadade artärer är “förbi” och nya ympade. Transplantat typiskt kommer från delar av benet artärer.

Omfattningen av sjukdom, antal artärer påverkas och allmänna hälsan hos patienten påverkar behandlingsresultaten. Viljan att sluta röka, äta en hälsosam kost och i övrigt ändra negativa vanor förbättrar chanserna för en god prognos. En patients förmåga att följa läkare kommer också att avgöra återhämtningstiden från förfaranden såsom koronar bypass. En patient kan ibland börja med medicinering, men behöver annan, mer invasiv behandling som angioplastik eller bypass-kirurgi senare.