typer av dentala cement

Dentala cement är en typ av dentalmaterial, som kan användas för olika ändamål. Vissa cement används för att återställa tandvård, medan andra används för att skapa ursprungliga tandvård. Några är permanenta, medan andra är tillfälliga. Tandläkare måste se till att följa tillverkarens anvisningar för varje typ av cement, i form av blandning med rätt förhållanden och utsätta den till rätt temperatur. Det finns fem typer av dentalcement: zink-oxid eugenol, zinkfosfat, polykarboxylat, glasjonomer och komposit harts.

Zink-oxid Eugenol vätska består av eugenol, vatten, asketiska syra, zinkacetat, och kalciumklorid. Det pulverformiga versionen består av zinkoxid, magnesiumoxid, och kiseldioxid. Den finns i två typer – den första är svagare och är användbar för tillfällig cementering och andra innefattar förstärkningsmedel som gör den mer effektiv permanent cementering.

Zinkfosfat vätskan är sammansatt av fosforsyra, aluminiumfosfat, och vatten. Det pulverformiga versionen består av zinkoxid, magnesiumoxid och kiseldioxid. Det kommer också i två typer — finkornig och mellankornigt ris. Den första typen används för permanent cementering av kronor, inlays, onlays och broar. Det skapar ett tunt skikt, som är användbart i korrekta sätena av dentalwork. Den andra typen används som isolering för fyllning av djupa kaviteter.

Polykarboxylat består av polyakrylsyra, itakonsyra, maleinsyra, vinsyra, och vatten. Det pulverformiga versionen består av ren zinkoxid. Polykarboxylat används för permanent cementering av kronor i rostfritt stål och ortodontiska band, och det kan också användas som en bas utan att orsaka irritation.

Den flytande formen av glasjonomer består av itakonsyra, vinsyra, maleinsyra och vatten. I pulverform består av zinkoxid, aluminiumoxid och kalcium. Det finns tre typer av glas jonomer. Den första används för att cementera metall restaureringar och tandställningar, den andra för att återställa eroderade områden nära tandköttet. Den tredje till linje eller binda dentinet.

Kompositharts är mångsidig vid användning som tandcement. Dess låga skikttjocklek och olöslighet i vatten möjliggör permanent cementering. Det används för att cementera keramik eller harts inlays och onlays, keramiska skalfasader, ortodontiska band och fästen, och metallgjutgods.