vad är symptomen på akut ångest?

Akut ångest är ett psykiatriskt tillstånd som uppstår i två procent av befolkningen. Kvinnor är dubbelt så stor risk som män att drabbas av denna sjukdom. Det kännetecknas av en plötslig och överdriven rädsla följt av en panikattack. Beteendeförändringar i de enskilda följer i allmänhet panikattack. Även om varje fall är olika, kan akut ångest diagnostiseras och behandlas genom en mängd olika sätt.

Akut ångest kännetecknas av panikattacker som förs på grund av plötslig och överdriven rädsla. Under en panikattack en person känner en förlust av kontroll, svettig, överdriven skakning, snabb andning eller hyperventilerar, yrsel, värmevallningar, en skenande hjärta och bröstsmärtor. Vissa människor beskriver det som att känna sig som en hjärtattack. Panikattacker i allmänhet följt av beteendeförändringar hos individen. Depression, ilska, emotionell domningar, mardrömmar och flashbacks kan förekomma. Personen kan också vara lätt överraskad. Akut ångest uppträder vanligen hos barn och vuxna före 24 års ålder, men alla åldersgrupper kan uppleva denna sjukdom.

Även om de exakta orsakerna till akut ångest är okända, har forskare funnit att detta villkor samexisterar i allmänhet i dem som lider av panikångest, alkoholism eller depression. Många gånger en person med akut ångest har också en eller flera fobier såsom social fobi eller en rädsla för döden. Allergier mot livsmedel, dålig kost, stress och kemisk obalans kan också vara orsaker till akut ångest. En person som har drabbats av en traumatisk eller skrämmande upplevelse kan också drabbas av akut ångest. Personer som använder hallucination framkallande droger eller förtär stimulantia som kaffe eller tobak är också i riskzonen. Genetik spelar också en roll i akut ångest, eftersom det har visat sig att köra i familjer.

Symtom på akut ångest placeras i fyra grupper, fysiska, mentala, emotionella och perceptuella. Fysiska symptom inkluderar upplever åtminstone fyra eller flera av följande: ryckningar, skakningar, darrningar, hjärtklappning, hyperventilerar, yrsel, nervositet, muskelspänningar, värmevallningar, magbesvär, frossa, kallsvettning, rastlöshet eller bröstsmärtor. Överdrivna mängder av norepinefrin i systemet öka puls och andning, vilket resulterar i en panikattack. Psykiska symtom känslor av skräck och extrem rädsla, förlust av kontroll, förvirrande intern eller extern dialog med sig själv, förvirring och paranoia. Emotionella symtom är beteendeförändringar som överdrivet gråtande, ilska, depression, flashbacks och mardrömmar. Många människor med akut ångest upplever perceptuella symtom såsom tid att sakta ner eller påskynda, tunnelseende eller känner som om de är i en dröm-liknande tillstånd.

Läkare har olika tester för att avgöra om en patient lider av akut ångest eller annan form av ångest. Först utesluta de eventuella fysiska förhållanden som kan vara källan till symtom såsom hjärtproblem eller astma, som har liknande symptom till en panikattack. Andra symptom, såsom kvantitet och svårighetsgraden av panikattacker, tid av beteendeförändringar efter en panikattack och hur lång tid av rädsla för återkommande panikattacker efter att ha upplevt en alla beaktas vid diagnostisering akut ångest. När en diagnos har ställts en behandlingsplan kan sättas på plats.

Behandlingen består av antingen psykoterapi eller medicinering, eller båda. Kost förändringar kan också skrivas ut som att undvika raffinerat socker, vitt mjöl och livsmedel som innehåller mycket kolhydrater så att patientens blodsocker inte varierar vilt. Lägga motion är fördelaktigt för dem med akut ångest eftersom de kemikalier som frigörs i kroppen under träning bidrar till att stabilisera humör. Avslappningstekniker är också fördelaktigt för patienter att lära sig själv lugnande under perioder av stress. Med rätt behandling är det möjligt för en patient att kontrollera sin akut ångest framgångsrikt.