venerisk sjukdom symptom

Veneriska sjukdomar, även känd som sexuellt överförbara sjukdomar, kan leda till många komplikationer om de lämnas obehandlade. Vissa människor kontraktsveneriska sjukdomar och aldrig uppleva tidiga symtom, vilket kan öka risken för att utveckla senare hälsoproblem och sprida sjukdomen till partners. Av denna anledning är det viktigt att svara på eventuella symptom på könssjukdomar så snart som möjligt.

Genital urladdning är en av de vanligaste och enkelt detekterade symptom på en venerisk sjukdom. Ovanliga sekret från penis eller vagina är vanligtvis märkt omedelbart, särskilt om utsläppet är tjock eller illaluktande. För vissa kvinnor, är flytningar en normal företeelse. Dock bör en plötslig förändring i konsistens eller färgen uppmärksammas av en läkare.

Smärta eller en brännande känsla kan utvecklas när en person kontrakt en venerisk sjukdom. Chlamydia och gonorré kan både orsaka urin obehag. Dock kan detta symptom vara lätt misstas för ett annat tillstånd, såsom en urinvägsinfektion. Det är därför det är viktigt att konsultera en läkare omedelbart om urinering blir obekvämt.

Ett hudutslag kan utvecklas var som helst på kroppen när en venerisk sjukdom är i dess avancerade stadier. Enligt Mayo Clinic, kan dock en smärtfri kluster av sår visas på genitalier så tidigt som några dagar efter contracting en sjukdom. Utslag och sår kan komma och gå, även utan behandling. Men de bör inte ignoreras, även om de till synes har läkt på egen hand. Utan behandling kan komplikationer uppstå med dessa huden klagomål, till exempel öppna och infekterade sår.

Veneriska sjukdomar kan orsaka smärta på flera sätt. Smärta när man kissar och smärtsamma hudåkommor kan utvecklas i något skede av sjukdomen. Vissa män och kvinnor kan känna ömhet i buken. I ett framskridet stadium av en venerisk sjukdom, kan samlag bli smärtsamt. Både män och kvinnor kan ha svårt att utföra sexuellt på grund av en könssjukdom s medföljande ljumske smärta.

Eftersom många förhållanden kan orsaka feber, kan detta vara en förbisedd tecken på en venerisk sjukdom om det inte åtföljs av andra symtom. Ibland kan influensaliknande symptom utvecklas tillsammans med feber. Som alltid bör en läkare kontaktas omedelbart i händelse av att en hög feber utvecklas. De som redan har fått diagnosen HIV kommer också vill att noggrant övervaka alla tecken på feber, eftersom det kan vara ett tecken på en relaterad infektion eller en sekundär venerisk sjukdom.

Tidiga varningssignaler om en sexuellt överförbar sjukdom inkluderar hudutslag, smärtsam urinering och urladdning. Dock kan en venerisk sjukdom i dess avancerade stadier orsaka ännu allvarligare tillstånd. Enligt Centers for Disease Control (CDC), är klamydia allt vanligare och kan leda till reproduktiva komplikationer eller dödsfall om det går obehandlade.