vad är orsakerna till uppblåsthet och bränna?

Klagomål av buken obehag är vanligt i USA. I vissa fall kan problemet vara relaterat till något en person har ätit. Men symptom på buken uppblåsthet och brännande indikerar ofta förekomsten av ett medicinskt problem, vanligtvis magsår. Det behövs en medicinsk utvärdering för att fastställa den exakta orsaken.

Magsår, den mest vanligaste orsaken till symtomen vid buken uppblåsthet och brännande, var en gång tros vara mestadels orsakas av stress eller kryddstark mat. Men vetenskap stöder nu att den främsta orsaken till magsår är en bakterie som kallas Helicobacter pylori, eller H. pylori, enligt forskare vid Mayo Clinic. Det finns tre huvudtyper av magsår: mag (i magen), duodenal (i tolvfingertarmen av tunntarmen) och esofagus (nedre delen av matstrupen). En esofagus sår är ofta associerad med kronisk gastroesofageal refluxsjukdom.

Symtom på magsår inkluderar kronisk brännande eller gnagande magont som vanligtvis sker 45 till 60 minuter efter att ha ätit eller på natten (som lindras genom att äta, ta antacida, kräkningar eller dricka ett stort glas vatten), ibland tillsammans med smärta i nedre ryggen, huvudvärk, en kvävande känsla, klåda och illamående eller kräkningar.

Om den lämnas obehandlad kan magsår resultera i inre blödningar som kan leda till anemi, infektion i bukhålan eller ärrvävnad som hindrar passagen av föda genom mag-tarmkanalen. I vissa fall, kan inre blödningar vara svår och kräva sjukhusvistelse eller blodtransfusion.

Medan magsår tros vara den mest vanligaste orsaken till symtomen vid buken uppblåsthet och brännande, andra sjukdomstillstånd, såsom förstoppning, sura uppstötningar sjukdom, tarmcancer och colon irritabile, kan orsaka liknande symptom. Andra möjliga orsaker till buken uppblåsthet och brännande inkluderar användning av en grupp av läkemedel som kallas icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (som innehåller acetylsalicylsyra och många andra receptbelagda och receptfria smärtstillande), osteoporos droger, rökning, hög alkoholkonsumtion konsumtion och stress.

Diagnostiska blodprover i allmänhet används för att detektera närvaron av H. pylori-bakterie. Dock kan vissa mediciner orsaka ett falskt positivt resultat. Andra testmetoder inkluderar utandningsprov, avföringsprov, röntgen och endoskopi. Vid behandling av magsår orsakade av H. pylori-infektion, läkare ordinera ofta en eller flera av följande läkemedelstyper: antibiotika, antacida, protonpumpshämmare och sura blockerare. I vissa fall kan kostförändringar behövs. Om testerna visar att magsår är inte orsaken, kan läkare testa för cancer eller andra typer av infektioner.