effekterna av andning aerosolspray

Spray kan vara mycket användbar i det dagliga livet, men det finns några betydande risker vid inandning regelbundet eller i stora mängder. De orsakar psykoaktiva effekter, och därför vissa människor använder sprayer för att få hög. Det finns långsiktiga och kortsiktiga risker för denna praxis. Även om du använder spray som avsett, är det bäst att vidta vissa försiktighetsåtgärder när man använder dem.

Spray inkluderar sprayfärg, hår och deodorant spray, tyg beskyddare, insektsmedel, dator rengöringsprodukter, vegetabilisk olja spray, eller någon spray som innehåller drivmedel och lösningsmedel. De packas i burkar under tryck och matas ut från burken när munstycket trycks in. Aerosolsprayer innehåller kemiska föreningar som inte naturligt förekommer i luften.

När aerosolspray inandas den förflyttar luften i lungorna, vilket gör det svårt att dispergera syre i hela kroppen, speciellt till hjärnan. Detta skapar en känsla av eufori som varar några minuter. Användaren kan känna svimfärdig och yr, kan förlora samordning och har sluddrigt tal och kan även uppleva hallucinationer och / eller vanföreställningar.

På kort sikt kan överexponering för spray orsaka en person att känna sig dåsig i flera timmar. Den person som skulle kunna ha en huvudvärk som dröjer sig kvar i den främre delen av huvudet. I extrema fall kan sprayer orsaka illamående, kräkningar och förvirring. Om du upplever dessa symtom vid användning av aerosolprodukter, sluta använda omedelbart och flytta till en utomhusmiljö. Avsiktlig inandning i stora doser kan orsaka dödsfall genom kvävning.

Upprepad användning kan orsaka skador på det område av hjärnan som kallas hippocampus, som styr minne. En missbrukare kan ha ökad svårighet att lära sig nya saker eller bär på en enkel konversation. Det kan också skada myelin, en hjärnvävnad som underlättar tidens meddelanden via nerverna. Minskad myelin kan leda till muskelspasmer och darrningar. Förövaren kan ha svårt med grundläggande åtgärder som att gå och prata.

Inte alla aerosolprodukter är desamma. Läs etiketten på burken före användning. I allmänhet bara spray i välventilerade utrymmen. Håll burken bort från ansiktet vid sprutning. Använd inte i närheten av värme eller en öppen eld, och när du kasserar aerosolprodukter, inte ta isär, punktera eller skada burkarna på något sätt.