Vilka är de behandlingar för maneter svider?

Maneter svider är ibland olycklig bieffekt av att simma i havet. De kan vara en mindre irritation eller en livshotande nödsituationer, beroende på vilken typ av maneter som sticker du och var sting är belägen. De flesta av oss dock bara måste ta itu med den mindre-irritation slag, men även de svider kan vara extremt obehagligt.

Om det alls är möjligt, undvika att bada i havet under maneter säsong. Det är när vattnet är varmt, en tid som varierar med geografiskt läge. Om du ser en manet, hålla sig borta från den. Vissa har mycket långa tentakler som du kanske inte ser. Maneter är väldigt cool att titta på men stanna utom räckhåll!

När du först stucken av en manet, få ur vattnet omedelbart för att förhindra ytterligare stick. Du måste ta bort de klamrar sig fast tentakler som kommer att knytas till din hud. Du kan använda sand och salt vatten, som är mest lättillgängliga eller något hårt som ett kreditkort eller en smörkniv. Använd inte händerna eller sötvatten. När tentakler tas bort, bör du släck området med vinäger. Om du inte har vinäger tillgänglig, kan du använda tvättsprit. Urin har rapporterats ge smärtlindring i en nödsituation, men ofta inte har den stora mängden syra som krävs för att stoppa gifter. Om det är möjligt, blöta området i 10 minuter i ättika för bästa resultat.

Sting kommer förmodligen ont ett tag. Du kan använda en pasta av bakpulver och vatten till det drabbade området och skölj sedan med vinäger för en lokal behandling. Du kan också ta Tylenol eller Motrin för smärtlindring enligt anvisningarna på flaskan.

Den portugisiska Man O ‘War och Box Maneter är två av de mest dödliga maneter i världen. Om du stucken av någon av dessa, söka akut läkarvård omedelbart. I händelse av maneter sting, titta på offret för tecken på förvirring, ytlig andning, bröstsmärtor eller chock. Om någon av dessa inträffar, söka omedelbar behandling och / eller utföra HLR vid behov.