de effekter och biverkningar av ciplar

Ciplar är ett varumärke som finns i Indien för drogen propranolol, främst används för att behandla olika hjärt-kärlsjukdomar. I USA är propranolol föreskrivs i generisk form och som varumärket Inderal. Tillverkad av Cipla Pharmaceuticals Limited, är Ciplar en betablockerare, en typ av läkemedel som blockerar effekterna av hormonet adrenalin (adrenalin). Man slappnar blodkärlen och motverkar hjärtfrekvensen.

Läkare ordinera Ciplar att sänka högt blodtryck, vilket bidrar till att förhindra stroke, hjärtinfarkt och njursvikt. Det är också används för att behandla kärlkramp och hjärtrytmrubbningar, och kan administreras efter en hjärtattack för att förbättra överlevnaden. Dessutom är Ciplar effektivt vid behandling av glaukom och minska frekvensen och svårighetsgraden av migrän. Vissa människor tar det för att lindra ångest.

Vissa biverkningar är vanliga, men skingra efter det att patienten blir van vid medicinering, som noterats av RxList.com. Dessa inkluderar yrsel, dåsighet, trötthet, yrsel, ovanliga drömmar, sömnlöshet, synproblem, magbesvär och diarré eller förstoppning. Ciplar kan minska blodflödet till extremiteterna, vilket resulterar i händer och fötter fryser. Rökning förvärrar denna effekt.

Allvarligare biverkningar förknippade med propranolol är sällsynta, och kräver omedelbar läkarvård. Som anges av amerikanska National Institutes of Health och eMedTV, dessa inkluderar bröstsmärta eller förvärrad bröstsmärta, oregelbunden eller mycket långsam hjärtrytm, fortsätter yrsel, svimning, svullnad i händer eller fötter, ovanlig blödning eller blåmärken, halsont, ökad törst och ökad urinering. Dessutom är vissa människor upplever en allergisk reaktion mot Ciplar, med tecken på hudutslag, ansiktsbehandling eller mun svullnad och andningssvårigheter.

Enligt eMedTV, patienter som tar Ciplar för angina eller högt blodtryck, och de med någon typ av hjärtsjukdomar, inte ska avbryta medicineringen plötsligt eftersom detta kan förvärra situationen. En läkare kan hjälpa till med gradvis minska doseringen.

Dessutom eMedTV varnar att propranolol kan interagera med många andra läkemedel. Dessa inkluderar alkohol, alfablockerare, andra betablockerare, kalciumantagonister, arytmi mediciner, klonidin, digoxin, MAO-hämmare (MAO-hämmare), icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), thyroidmedications, tricykliska antidepressiva och warfarin.