för- och nackdelar med genteknik i djur

Genteknik i djur är både farlig och imponerande. Även om det är vanligt att djur som skall interbred, ändras genmanipulation dramatiskt med upptäckten av DNA. Nu forskare har verktygen för att bygga djur på mikroskopisk nivå. Medan möjligheterna med denna teknik är många, finns det flera nackdelar att överväga.

Genteknik är en komplicerad process. För det första måste forskarna isolera en specifik gen, som finns grupperade i en kromosom tillsammans med andra gener. Enkelt uttryckt är det processen som att plocka frukt (genen) från ett träd (kromosomen). Ett enzym som kallas endonukleas delar den önskade genen från kromosomen. Genen placeras sedan i en annan djurets kromosom. Till exempel, kan forskarna vill ge ett visst djur immunitet mot en sjukdom. De hittar en organism med en antiviral gen och sedan implanteras i ett djur. Varelsen avkommor kommer att bära den nya genen också.

Genteknik hos djur medför många fördelar. För det första kan ärftliga sjukdomar detekteras och eventuellt behandlas i förväg. Vissa gener kan också sättas in i djur som ger ett starkt försvar mot virus och infektioner. Djur kan bokstavligen skräddarsys för att uppvisa önskvärda egenskaper, medan filtrera bort skadliga sådana. Slutligen skapar genteknik mer varierande gener. Mer mångfald i arvsmassan ökar alternativ för att anpassa och skapa bättre djur.

Nackdelarna med genteknik i djur är en fråga om vetenskap och moral. Ur ett strikt vetenskapligt perspektiv, är komplicerad och oförutsägbar natur. Naturen är i en känslig tillstånd av balans, och införa helt nya arter kan ha okända, katastrofala följder. Ur moralisk, filosofisk eller religiös synpunkt kallar genteknik i frågan huruvida människor har rätt att leka med naturen.

Inte alla genteknik är gjort i ett labb. Selektiv avel är en vanlig metod bland djur- och växtexperter. De tar organismer av samma art och para ihop dem, baserat på deras egenskaper. Exempelvis kan ett djur tenderar att växa sig större än sina konkurrenter, medan en annan har en ovanlig immunitet mot sjukdomar. De kommer paras ihop i hopp om att producera avkomma som innehåller båda dessa fördelar.