vad är orsakerna till avvikelse?

Avvikande beteende definieras som begår en handling som anses tabu av samhället där det begicks. Orsakerna till avvikelse utforskas i fyra centrala sociologiska teorier: Märkning teori, reglerteknik, Anomi teori och differential Association teori.

Teorin om märkning har hävdat att avvikelse är i betraktarens öga, som måste definiera det. Etiketten är orsaken, och avvikelse är en naturlig del av mänskligt beteende. I teorin är alla gör potentiellt avvikande saker, men tills de är märkta som sådana är de ännu inte officiellt avvikande. Sålunda representerar detta avvikande beteende på ett relativt sätt. Märkningen teorin identifierar primär och sekundär avvikelse. Båda inte överensstämmer med sociala normer. Primär avvikelse är inte internaliseras, medan det kan bli sekundära avvikelse när avvikelsen är erkänna och fortsatt oberoende.

I stället för att fråga om orsaken till avvikelse, kontrollteori fokuserar på varför avvikelse inte är mer allmänt begåtts. Samhället har lagar och sociala sedvänjor att teorin underhåller, leder de flesta människor att bete sig normalt. Attachment, engagemang, delaktighet och föreställningar är alla identifieras som olika exempel på drivkrafter bakom sociala band. I ett samhälle, måste en person har ett rykte, vara ansluten till andra människor, överensstämmer med många av att samhällets regler, och ge tillbaka till denna gemenskap. När en person är inblandad i sitt samhälle, skulle göra skada genom att vara avvikande skada den personen också.

Den Anomi eller struktur stam teori att avvikelse resultat från samhällsstrukturen. De som inte förstår eller inte håller med reglerna för samhällsstrukturen blir förvirrade av deras brist på plats i samhället. Avvikelse är deras sätt att skapa en social roll för sig själva. Innovation, ritualer, att dra sig tillbaka och uppror alla identifieras som avvikande sätt att godkänna sociala mål. Överensstämmelse är det enda icke-avvikande, och därmed den enda socialt godkända metoder som föreslås av teorin. Social godkännande, enligt teorin, visar delade värden.

Differential Association, eller kulturell överföring teori hävdar att alla människor är avvikande, vilket gör deras avkomma avvikande genom inlärt beteende. Balansen mellan goda och dåliga influenser i elevens liv, i kombination med hennes ålder och typ av relation med en avvikande inflytande, alla påverkar graden av avvikelse. Ungdom är förknippad med högre avvikande beteende, ökar i takt med åldern minskar. I huvudsak teorin säger att ju längre en person är avvikande, desto mer avvikande hon är sannolikt att bli.