vad som är en Lasix renogram?

Det är viktigt att kontrollera funktionen hos njurar ofta. Njursjukdom är känd som en “tyst mördare” eftersom det kan utvecklas utan märkbara symptom. En metod för att testa njurfunktionen är Lasix renogram, en enkel procedur. Testet kräver exponering för en liten mängd strålning. Mängden exponering är motsvarigheten till en X-ray.

Proceduren börjar med en injektion av ett spårämne i blodet vid armen. Spårämnet är ett radioaktivt ämne, men det är minimal mängden och inte har skadliga effekter. Denna injektion är i de flesta fall, följt av en injektion av Lasix, ett diuretikum. Förflyttningen av flödet genom njurarna mätes därefter genom bilder tagna från en gammakamera med en radiolog.

Bilderna tas vid tre minuters intervall. När bilderna är tagna en dator plottar dem på ett tidsdiagram med varje njure spåras separat. Detta är hur radiologen spårar flödet genom njuren.

Syftet med denna provning är att spåra blodflödet genom njuren. Dess sekundära syftet är att se hur lång tid det tar urin att passera ut ur kroppen. Den Lasix används för att stimulera urinflöde som spårämnet följs via kameran.

Eftersom undersökningen innebär exponering för strålning, är det viktigt att informera läkaren om du är gravid eller ammar. Även en timme före provet måste du dricka minst två 8-ounce glas vatten.

Hela proceduren tar en timme minimum. Injektionen av spår ges och då måste du ha bilder tagna i upp till 45 minuter. När bilderna granskas av en radiolog, de sedan dela resultaten med dig. Spårämnet passerar genom kroppen fullständigt inom 24 timmar.