vad som orsakar vita fläckar på tänderna?

När tänder har vita fläckar dessa tänder är offer för ett tillstånd som uppstår under utvecklingen och som är kallas hypocalcification eller emaljhypoplasi, enligt Dr. Dean Brandon av Cyberdentistblogspot.com. Fläckarna kan vara mjölkvit till färgen eller brunt eller gult. Ibland är själva tanden tunna på platser eller direkt deformerade. Enligt Dr Brandon, är tänder missfärgning hos barn förvånansvärt vanligt. Permanenta kindtänderna besöks påverkas av detta tillstånd som är framtänderna, vilket leder till oro för estetik.

Ibland kallas Turners Tooth i dentala samhället, hypoplasi av detta slag visar sig som en distinkt fläck på en tand. Turners Tooth kan orsakas av en störning eller skada på tanden under mineraliseringen. Ett annat sätt att hypoplasi manifesterar är genom strimmor av vit färg eller molnigt, ogenomskinliga märken, vilket tyder på att någon form av systemisk störning inträffade på tanden under en lång tid, enligt Dr Brandon.

Vita fläckar kan orsakas av fluoros, vilket innebär att barnet har fått, eller utsätts för, för mycket fluor när hans tänder var utvecklas.

Även tandläkare inte alltid kan avgöra vad som orsakat hypoplasi, kan de ofta säga när händelsen ägde rum på grundval av att felet upptäcktes och dess läge och positionering. Om varumärkena var inte på tanden när det först kom in, kan det vara en indikator på förfall.

Vita fläckar tillskrivs ofta bära hängslen, enligt Carifree.com. Plack byggs upp på stag-bärarens mun eftersom han har tid nog att borsta tänderna. Plack är syror kan orsaka skador på tandemaljen och kan resultera i håligheter. En vit urkalkade emalj plats är det första beviset att sönderfallet är dess väg. Detta ofta inte märks förrän efter hängslen tas bort.

Det drabbade området i allmänhet inte förfalla, men om det är dåligt påverkas av hypoplasi då detta kan leda till sönderfallande emalj eller en hålighet. Ibland kan en liten vit fyllning kan användas för att täcka det drabbade och missfärgade området. Om de främre tänderna är inblandade, men det finns ingen förfall, en option, beroende på hur djupt lesionen är, enligt Dr Brandon, microabrasion som kan följas upp med blekning.