vad som väntar med glioblastoma multiforme?

Glioblastoma multiforme (GBM) är den vanligaste formen av hjärntumör. Det är aggressiv, är svårbehandlad och har ingen känd orsak eller genetisk koppling. Symtom på en gliom varieras, på grund av den komplexa naturen hos den mänskliga hjärnan. Kramper, talsvårigheter eller tänker, brist på samordning, illamående och huvudvärk är vanliga symtom. Emellertid en hjärntumör kan endast korrekt diagnostiseras av en läkare.

GBM är en aggressiv form av cancer, och medianlivslängden, med början vid tidpunkten för diagnos, är ca 10 månader. Men till skillnad från många andra former av cancer, är det osannolikt att metastasera eller sprida sig till andra delar av kroppen glioblastoma multiforme. Bidragande faktorer till patientens utsikterna inkluderar patientens ålder, fysisk hälsa och hur snabbt han söker behandling.

Den första metoden för behandling av GBM är ofta att kirurgiskt avlägsna en del av tumören. På grund av den fysiska trauma inneboende i drift på hjärnan, liksom risken för skador friska delar av hjärnan, är tumör bort en potentiellt farlig process. Även om processen går perfekt, är det svårt, om inte omöjligt, att ta bort hela tumören, såsom att skära för långt kan orsaka permanent hjärnskada.

De fysiska effekterna av GBM beror på vilken sida av hjärnan tumören är på. En tumör på vänster sida av hjärnan kommer att hämma kontroll av den högra sidan av kroppen, och vice-versa. Glioblasoma kan också orsaka förvirring och kan försämra koordination mellan hand och öga.

Mentala förändringar kommer att variera kraftigt, beroende på placeringen av tumören. Till exempel kan en person inte har några kortsiktiga minnesproblem, men har svårt att tala. Eller hon kan ha några svårigheter alls tala, men har stora svårigheter att följa instruktioner.

Som diagnostiseras med glioblastoma multiforme är extremt svårt känslomässigt, både för den drabbade och anhöriga. Tumören kan orsaka depression och irritabilitet, och situationen i sig kan leda till känslor av depression, ilska och hopplöshet för alla inblandade parter. Dessa känslor är normala, dock, och kan hanteras.