när man ska gå till sjukhuset med högt blodtryck

Högt blodtryck kallas ofta “silent killer” eftersom det finns oftast inga tecken på att ditt blodtryck är högt. Skadan högt blodtryck orsakar blodkärlen och organ normalt sker under en period av år. Det är dock definitivt möjligt för ditt blodtryck plötsligt skjuta i höjden, vilket gör det viktigt att du omedelbart söka vård. Utan ordentlig vård, du är i riskzonen för hälsoproblem inklusive stroke, hjärtinfarkt, organskador, förlust av njurfunktion, och många andra sjukdomar.

Folk brukar gå om sin verksamhet utan tanke på deras blodtryck. Det kan vara mycket hög, men de är omedvetna om faran. Ibland kan dock du upplever symtom som kan peka på en ökad risk för stroke, hjärtinfarkt eller andra komplikationer. Högt blodtryck orsakar ibland en person att uppleva en plågsam huvudvärk. Du kan också uppleva svår ångest, andnöd, eller näsblod. Ibland kommer en person med högt blodtryck har synproblem, illamående och kräkningar, eller yrsel. Dessa symtom i sig inte nödvändigtvis ditt blodtryck är högt, men om du har en kombination av något av dessa symtom, bör du ringa 911 eller söka medicinsk hjälp omedelbart.

Tyvärr har många människor upplever en stroke eller hjärtinfarkt innan de ens vet att de har ett problem med deras blodtryck. Av denna anledning är det viktigt att du kontrollerar den regelbundet. Det är en bra idé att kontrollera ditt blodtryck på ditt lokala apotek eller med ditt eget blodtryck kit. Ditt blodtryck går upp och ner beroende på vilken tid på dagen, din aktivitetsnivå, och mängden stress du har att göra med, så det skulle vara en bra idé att kolla upp det vid olika tider på dagen. Ett blodtryck läsning av 180 eller högre för ditt systoliska tryck eller toppnummer, och 110 eller högre för diastoliskt eller botten nummer är alarmerande. Vänta några minuter och återta blodtryck för att se den första behandlingen var korrekt. Förutsätt inte att din tryck kommer att gå ner. Det kan gå ner på egen hand, men du bör inte ta en chans med en läsning denna höga. Ring 911 omedelbart eller har någon köra dig till akuten direkt.