stadier av ett myggbett

Myggor är små, flygfän och det finns många olika arter. Honmyggorna bita djur och människor eftersom de behöver blod för utvecklingen av deras ägg. Myggbett är oftast ofarliga, men det finns en risk för att fånga en mygg överförd infektion såsom malaria i vissa delar av världen. Dessutom kan myggor infektera din husdjur med hjärtmask. Hjälp till att förhindra myggbett genom att bära insektsmedel som innehåller DEET, picaridin eller citron eukalyptus, och hålla huden täckt med lång ärm toppar och byxor när du besöker områden är det troligt att bli biten.

En mygga har en specialanpassad munnen del, som kallas en snabel, som gör det möjligt att suga blod. Det sprutar också saliv i huden, som tunnar ut blodet och gör det lättare att dricka. Myggor hitta en lämplig person att bita genom att detektera koldioxid i utandningsluften och kemikalier i svett. Du kan löpa större risk att bli biten om du är man, har typ O blod, är överviktig eller bär mörkfärgade kläder, enligt Mayo Clinic.

En röd, kliande, irriterande knöl, känd som en papule, utvecklas ofta på platsen för ett myggbett. Detta orsakas av en allergisk reaktion mot myggans saliv. Du kan också märka ett litet hål i klump där mygga bit dig. Svullnaden varar vanligtvis i några timmar och blir bättre på egen hand. Vissa människor är mer känsliga för myggbett och uppleva starkare reaktioner än andra. Området kring ett myggbett kan bli inflammerad och fylld med vätska – detta kallas en valk och kan pågå i några dagar, säger NHS Choices. Myggbett kan oftast behandlas hemma och inte kräver läkarvård.

Tvätta ett myggbett med tvål och vatten så snart du märker att du har blivit biten – det minskar risken för infektion. Kylbalsam, trollhassel eller andra over-the-counter anti-itch perparations hjälpa till att stoppa klåda. Att sätta en kylklamp eller kall kompress på bettet kan också lindra klådan och minska svullnad. skrapa aldrig ett myggbett – detta kan göra klåda värre och kan orsaka en infektion.

Myggbett kan ibland bli infekterade och kan kräva behandling med antibiotika. Infektion kan resultera från bakterier som bärs av myggor eller från repor ett myggbett. Symtom på infektion är kraftig svullnad eller smärta runt bettet, pus kommer från bettet, eller svullna körtlar. Konsultera en läkare om du misstänker att du har en infekterad myggbett.

Allvarliga allergiska reaktioner på myggbett, kallas anafylaxi, är mycket sällsynta, men kräver omedelbar medicinsk behandling, säger Kidshealth. Symtomen kan vara kraftig svullnad, en blotchy utslag, illamående, yrsel, andningssvårigheter eller väsande andning. Allergiska reaktioner är vanligtvis förknippas med insektsstick snarare än bites.