vad är en stent för en blockerad artär?

Artery blockeringar kan lindras med hjälp av en stent. En stent är ett litet metallnät enhet som satts in i artären under ett särskilt förfarande, utförs under sedering. En interventionell kardiolog utför procedurer med användning av stentar. Den vanligaste användningen av en stent för att öppna är att förhindra hjärtattack. Sätta en stent in i artären förbättrar blodflödet. Stent för en blockerad artär utförs vanligtvis under en hjärtkateterisering, i en hjärt cath lab.

Placering av en stent är inte alltid möjligt för en blockerad artär. Under en stent förfarande, en kateter, med hjälp av en styrtråd, ger stenten till området för blockering. Katetern har en ballong på slutet som blåses upp, trycker stenten öppen och bredda artären. Stenten sedan kvar på plats för att ge varaktig förbättring av blodflödet.

Vanligaste användningsområdena för en stent för att öppna en blockerad artär med i kransartären eller artärer, ben, njure och hals (nacke) artärer.

Sätta en stent för en blockerad hjärta (krans) artär utförs ofta under en procedur som kallas en angioplastik. En stent kan också ha en läkemedelsbeläggning för att förhindra återfall i en blockerad artär. En läkemedelsbelagda stent kallas en läkemedelsavgivande stent,. Artärerna i nacken kan bli blockerad från fet plack (åderförkalkning). En stent kan öppna en blockerad artär i nacken. Halspulsådern stent är också kombineras med angioplastik,. En blockerad ben artär (lårbensartären) kan också öppnas med en stent, för att behandla ett tillstånd som kallas perifer artärsjukdom (PAD), men fördelen kan begränsas, enligt Cochrane samverkan;. Om renal (njure) artär blir blockerade och smal, kan resultatet bli untreatable högt blodtryck och njursvikt. En stent kan användas för att öppna en blockerad njurartärerna.

Även om en stent kan öppna en blockerad artär, kan blockeringen återkomma. Många patienter tar blodförtunnande medel för att förhindra blodproppar i artären.

Under en procedur för att öppna en blockerad artär med en stent, det finns en liten risk för att blodkärlet bristning och blödning. Stentar infogade in i kransartären kan resultera i hjärtinfarkt under förfarandet — igen risken är ringa. En stent är mindre invasiv än att ha kirurgi, vilket också medför risker. Det är viktigt att diskutera det bästa sättet att öppna en blockerad artär med din läkare — i vissa fall kirurgi kan vara ett bättre alternativ än att ha en stent placeras.