vad är orsakerna till ensidig nacksmärta?

Ensidig nacksmärta, obehag på bara en sida, är ett vanligt problem, enligt Mayo Clinic. Medan de flesta nacksmärta beror på dåliga vanor, i vissa situationer kan det vara resultatet av ett allvarligt problem eller till och med artrit. De flesta nacksmärta löser på egen hand eller med behandling i hemmet, men hur snabbt du läka beror på orsaken.

Symptomen varierar för personer med unilateral nacksmärta baserat på orsaken. Enligt Mayo Clinic, är det viktigt att peka ut den exakta platsen för obehag eftersom det kan hjälpa din läkare ta reda på orsaken. Dessutom, notera vilka rörelser och huvudet positioner förvärras och lindra smärtan är också viktig information för att utrota orsaken.

En av de vanligaste orsakerna till nacksmärta är överanvändning av en muskel. När du föraning över eller sitta i en position för länge, som bakom ratten i en bil eller framför en dator, musklerna i nacken blir trött och sedan ansträngda. Om du hålla huvudet i ett läge under dessa tider, är mer sannolikt att bli ansträngd än den andra, vilket leder till ensidig nacksmärta ena sidan av halsen. Enligt Mayo Clinic, även små saker som tandgnissling och läsa liggande på soffan eller i sängen kan anstränga nackmusklerna.

Ensidig nacksmärta kan också bero på en mängd olika sjukdomar. Till exempel kan osteoartrit påverkar en eller flera leder i nacken, smärta kommer från utslitna leder. Enligt Mayo Clinic, är halsen den näst vanligaste platsen för artros bildas efter dina händer och fötter. Dessutom kan cancer eller hjärnhinneinflammation vara orsaken till nacksmärta.

Ensidig nacksmärta kan också vara resultatet av nervkompression. När man blir äldre, de skivor som pad kotorna torka ut och stelna, skära ner utrymme för nerver mellan benen. När nerverna gnida mot benen, orsakar det smärta. Om skivan blir herniated, skjuter det på nerverna, orsakar smärta också.

Medan ensidig nacksmärta är oftast inte något som allvarligt kommer att påverka din hälsa, bör du se en läkare om smärtan fortsätter att försämras eller misslyckas med att lösa på egen hand. Om du upplever svaghet eller domningar i någon arm, en skytte smärta din arm eller om du inte kan röra hakan mot bröstet, uppsök läkare omedelbart.