vad är orsakerna till låg IgG och IgM?

Immunoglobuliner, även kallade antikroppar, produceras av kroppens immunsystem. Dessa antikroppar angriper cancerceller och främmande patogener, såsom bakterier, virus och svampar. Den immunoglobuliner IgG och IgM är två av kroppens fem huvudtyper antikroppar. Det finns ett antal möjliga orsaker till låga nivåer av dessa immunglobuliner, samt ett stort antal faktorer som är förknippade med reducerade nivåer.

Immunoglobulin G (IgG) är den minsta antikropp i immunförsvaret. Antikroppen är också den mest förekommande, innefattande 75 till 80 procent av kroppens immunglobuliner. Den IgG-antikroppen är viktigt för att bekämpa bakteriella och virala infektioner, och finns i hela blodsystemet. Denna immunoglobulin är den enda antikropp med förmåga att korsa moderkakan under graviditeten.

Immunglobulin M (IgM) är den största antikropp som produceras av kroppens immunförsvar. Denna antikropp finns i både blod och lymfa vätska, innefattande 5 till 10 procent av kroppens antikroppar. LGM-antikroppen är den första immunoglobulin produceras som svar på en infektion. Antikroppen orsakar även andra immunsystemets celler att attackera patogener.

De flesta IgG brister är resultatet av ärftliga sjukdomar. Låg IgG kan orsakas av makroglobulinemi, även kallad hyper LGM syndrom. Detta är ett tillstånd där höga halter av IgM störa de celler som producerar IgG, förhindra deras tillväxt. Andra orsaker är glomerulonefrit, vissa typer av leukemi och vanlig variabel immunbrist. Forskning har också noterat flera andra möjliga orsaker, inklusive X-bunden agammaglobulinemi, thymomas, stadium III-IV retinoblastom, övergående hypogammaglobulinemi av linda, och kombinerade immunbrister, såsom retikulär dysgenesi. Vissa läkemedel kan också orsaka låg IgG, inklusive nonsteroidals, immunosuppresives och vissa antikonvulsiva medel, såsom phenytoins. Strålbehandling är också en vanlig orsak till låg IgG. Flera faktorer har satts i samband med sänkta nivåer av IgG, inklusive intensiv träning, överdriven fysisk stress, rökning, måttlig alkoholkonsumtion, feberkramper och åldrande.

Låga nivåer av IgM kan orsakas av multipel myelomo, vissa typer av leukemi, och vissa ärvda former av immunsjukdomar. Låg IgM kan också orsakas av selektiv immunoglobulin M (SlgM) brist, en sällsynt form av dysgammaglobulinemi. Orsakerna till SlgM brist är okänd och ingen koppling till familjär arv har fastställts. Sekundär SlgM brist är den vanligaste formen, och det har associerats med ett antal villkor. Ett sådant tillstånd är elakartade tumörer, såsom klarcellssarkom, Bloom syndrom och promyeloctic leukemi. En annan tillhörande tillstånd är autoimmuna sjukdomar, såsom reumatoid artrit, Hashimotos tyreoidit, systemisk lupus erythematosus och autoimmun hemolytisk anemi. Infektioner, såsom Brucella, och immunosuppressiva medel, också kan producera sekundär SlgM brist. Föreningar har också noterats med gastrointestinala besvär, inklusive Crohns sjukdom, kronisk diarré, lymfatisk nodulär hyperplasi, Whipple sjukdom och splenomegali.