vad är steg 3 äggstockscancer?

Äggstockscancer har sitt ursprung i en eller båda äggstockarna. Det finns tre huvudsakliga tumörer som kan ha sitt ursprung i äggstockarna: könsceller tumörer, stromala tumörer och ephitelial tumörer. tumörer könscells sitt ursprung i äggstocksceller, som är ansvariga för att producera ägg. Stromacellstumörer har sitt ursprung i de hormonproducerande celler som ger struktur och stöd för äggstocken. Epiteliala tumörer har sitt ursprung i äggstockarna “yttre ytor. Den stora majoriteten av äggstockscancer orsakas av epiteliala tumörer.

Äggstockscancer är iscensatt med hjälp av standardsystem att iscensätta nästan alla cancerformer. Detta system tilldelar en scen från I-IV, med jag är den minst allvarliga och IV är den allvarligaste. Det kallas AJCC systemet eftersom den skapades av den amerikanska kommittén för cancer. Ibland även kallad TNM-systemet, som bygger på de tre faktorer som används för att tilldela en scen till en cancer. “T” faktor beskriver storleken på tumören. “N” faktor beskriver den omfattning eller frånvaron av cancer i lymfkörtlarna. “M” faktor beskriver närvaron eller frånvaron av metastaser (spridningen av cancern till andra delar av kroppen).

Äggstockscancer har tre olika klassificeringar för steg III cancer. Steg IIIA är den minst allvarliga av steg III cancer. Den kännetecknas av en T antal 3a, en N antal 0 och ett M antal 0. 0 i N och M betyder att det inte finns några metastaser eller cancer i lymfkörtlarna. T-numret av 3a innebär att det finns synlig cancer finns i äggstockarna och mikroskopiska cancerceller i slemhinnan i övre delen av buken, men ingen synlig cancer i buken.

Stage IIIB är nästa klassificeringen för steg III äggstockscancer, och är svårare att behandla än Stage IIIA. Återigen, de N och M-nummer är 0, vilket innebär att det inte finns någon cancer i lymfkörtlarna eller i avlägsna delar av kroppen. Emellertid T-numret av 3b innebär att det finns cancer närvarande i båda äggstockarna och synlig cancer i buken som är mindre än 2 cm.

Steg IIIC är det sista steget III klassificering. Nästa nivå av äggstockscancer är steg IV, som inte längre är botas. Stadium IIIC kännetecknas av ett N antal 1. Detta innebär att cancer är närvarande i lymfkörtlarna. T-numret spelar ingen roll eftersom det är cancer närvaro i lymfkörtlarna som gör cancer Stage IIIC. M nummer är 0. Steg IIIC beskriver också cancer med en T antal 3c, och en N och M antalet 0. Detta innebär synliga cancer större än 2 centimeter lång är närvarande i buken, men det finns ingen lymfknutor.

Prognos för cancer bestäms baserat på utvärdering av de fem-årsöverlevnaden av patienter som diagnostiserats med ett visst stadium av cancer. Enligt American Cancer Society, är den femåriga överlevnaden för patienter med Stage IIIA äggstockscancer 50,8 procent. Den femåriga överlevnaden för patienter med Stage IIIB sjunker till 42,4 procent. Slutligen är den femåriga överlevnaden för patienter med stadium IIIC äggstockscancer 31,5 procent.