vad är vestibulära sjukdom?

Kronisk yrsel och obalans kan tyda på en allvarlig bakomliggande problem, såsom en vestibulär sjukdom, som är en typ av balansrubbning som påverkar innerörat systemet.

Vestibulära störningar inkluderar yrsel, Ménières sjukdom, åksjuka syndrom, vestibulära migrän, innerörat trauma, labyrinthitis, perilymfa fistel, bilaterala vestibulopathy och överlägsen kanalen sårruptur syndrom.

Symtom på en vestibulär sjukdom inkluderar yrsel, spinning eller flytande förnimmelser, svårigheter att gå eller koordinera, hörselnedsättning, illamående och svårighet att fokusera synen. En person med vestibulära sjukdom kan också känna yr eller tyngre på ena sidan.

Vestibulära störningar diagnostiseras genom en fysisk undersökning av huvud och hals, som följs av mer intensiva diagnostiska tester. CT eller MRT kan användas för att diagnostisera detta tillstånd, liksom hörsel- eller blodprov.

Vestibulära störningar kan behandlas med vestibulär rehabilitering terapi, som innehåller övningar detta villkor patienten att balansera sig själv.

Kirurgi kan användas för att behandla vissa typer av vestibulära störningar. Avlägsnande av ben- eller balansorganen från örat kan vara nödvändig i svåra fall. Kirurgi används också för att ändra strukturen av örat.