Vad kan påverka en kolesterolhalten i blodet test?

En blodkolesterol test är en viktig del av din vård regim som mäter mängden kolesterol och triglycerider i kroppen. När du väl förbereda för testet, du se till att du får de mest korrekta resultat.

Det är tillåtet att dricka så mycket vatten som du vill fram till testet, men du kan inte ha några andra drycker. Detta inkluderar vitamin vatten, kaffe, te och läsk.

En fasta lipidprofil kräver att du snabbt och inte äta någon mat före testet. Detta innebär att du bör inte äta någon livsmedel, kex, frukt, spannmål, åtminstone nio till 12 timmar före ditt blod kommer att dras.

En ny sjukdom kan orsaka en störning i din kolesterol resultat. Andra villkor som kan påverka dina resultat är graviditet och artrit.

Vissa gatudroger och receptbelagda läkemedel (t.ex. p-piller och steroider) kan påverka dina kolesterolnivåer, så prata med din läkare för att se om detta gäller för ditt nuvarande läkemedel. Om så är fallet, sluta ta detta läkemedel dagen för test eller några dagar före.

Även om det är ganska ovanligt att ditt prov kan bli förorenat i labbet, är det möjligt. Om du känner att testresultaten du fått verkar gälla för en annan person (till exempel, är du en vegan men din totalkolesterol är över 210), diskutera resultaten med din läkare för att se om det behövs ett annat prov.