Vilka är skillnaderna mellan en röka en icke rökare?

Skillnaderna i lunga och hjärthälsa mellan icke-rökare och rökare kan inte ifrågasättas. Från tjära belagda lungorna till minskad andningskapacitet, rökare inför betydligt fler hälsoproblem än de som hålla sig borta från beroendeframkallande praxis röka cigaretter.

Cigarettrök rockar lungorna med ett giftigt ämne som kallas tjära, en inhalerad cocktail av bland annat kolmonoxid och andra kemikalier, enligt Centers for Disease Control. Konstant irritation från tjära över tiden inducerar andningssjukdom som kallas emfysem, vilket orsakar minskad lungkapacitet och andningssvårigheter, ett tillstånd mycket sällsynt i icke-rökare.

Skillnaden mellan hjärthälsa för rökare och icke-rökare är uppenbart från de fysiska omvandlings människor går igenom strax efter att sparka vanan. Inom 20 minuter av rökning den sista cigarett, en persons hjärtfrekvens och blodtryck sjunka tillbaka till normala nivåer. Rökare har en högre förekomst av förhöjt blodtryck än icke-rökare, en fysisk effekt som kan leda till olika sjukdomar, hjärtsjukdomar.

Långvarig exponering av mun och tunga för cigarettrök kan tråkig smaksinne, minskar mat smak och orsakar dålig andedräkt. Ex-rökare upplever ofta förbättrad smak av livsmedel inom några dagar efter att sluta.

Cigarettrök gulingar tänder med fula fläckar som även professionellt rengöring ofta kan inte ta bort. Icke-rökare har vitare tänder. Med tiden kan ex-rökare tänder återta en del av sin forna glans.

Cedars-Sinai Medical Center rapporterar att rökare är 30 gånger större risk att utveckla lungcancer än icke-rökare. Sjukhuset rapporterar att en av sju rökare av två förpackningar eller mer varje dag kommer att dö av lungcancer.