vad som är normalt blodtryck när du sover?

I normala och hypertensiva vuxna, sjunker blodtrycket under sömnen. Denna effekt är känd som doppning och kan associeras med bättre sömnkvalitet och kardiovaskulär funktion. Men inte alla vuxna upplever doppning.

Normalt doppa resulterar i en 10 till 20 procent minskning av blodtrycket. En vuxen med en normal blodtryck av 130/80 mmHg kan doppa till 104/64 mmHg under sömnen.

Normal doppa förekommer också i övrigt friska hypertoni vuxna. Hypertoni är kronisk vilande blodtryck högre än 140/90 mmHg. En vuxen med ett blodtryck på 160/100 mmHg kan doppa till 128/80 mmHg under sömnen.

Doppning är oberoende i samband med djup sömn och färre vakna cykler, vilket resulterar i mer vilsam och högre kvalitet sömn. Doppning och djup sömn är bra för normal mänsklig funktion.

Det uppskattas att 17% av den vuxna befolkningen inte upplever doppning. Det finns en högre förekomst av högt blodtryck och avbröt sömn i människor upplever liten eller ingen doppning.

Enligt en studie från 2004 publicerades i “Sleep,” Non-doppning kanske förknippar med en ökad risk för hypertonisk organskada. Värdet av en god natts sömn är ovärderlig. Om du är blodtryckssänkande och inte får sömnkvalitet, kontakta din läkare och livsstil coach.