typer av homeostatiska obalanser

Homeostatisk obalans uppstår när det finns ett villkor för obalans i kroppens inre miljön på grund av ett avbrott i samspelet mellan kroppens regleringsprocesser. Det kan orsakas av en extern störning, såsom en varm dag, som kan resultera i förlust av kroppsvätskor och de mineraler som de innehåller. Det kan också orsakas av en intern störning, såsom en minskning av blodsockernivåer om du glömmer att äta frukost, eller en psykologisk störning, såsom stress.

Natrium spelar flera viktiga roller i att stödja en sund kropp. Den reglerar vätskenivåer, hjälper till att kontrollera blodtrycket och hjälper nerver och muskler ska fungera korrekt. Låg obalans natrium, som kallas hyponatremi, orsakar svullnad genom att låta för mycket vatten för att ange dina celler. Det finns många orsaker till detta tillstånd, inklusive biverkningar av olika mediciner, HIV / AIDS, kirurgisk eller känslomässig stress, huvudtrauma och stroke. Hög natrium obalans, kallad hypernatremi, uppstår som en följd av bristande tillgång till vatten eller en försämrad mekanism som berättar kroppen är törstig. Detta händer ofta med barn och äldre vuxna. Andra orsaker är överskott saltintag, vatten underskott eller vattenförlust och biverkningar av olika mediciner.

Homeostatiska obalanser i huden kan vara mild till livshotande och alla är väl synlig. De omfattar fotsvamp, hudinfektioner och allergier, munsår, psoriasis, kontakt impetigo, brännskador, bölder och carbuncles. Svåra brännskador orsakar störningar i den homeostatiska balansen av huden när kroppsvätskor som innehåller elektrolyter och proteiner försvinner, vilket leder till uttorkning och elektrolyt obalans.

Elektrolyter, inklusive kalium, natrium, kalcium magnesium klor och fosfat, är mineraler som är närvarande i kroppsvätskor såsom blod, plasma och urin. De kan bära en elektrisk laddning och är nödvändiga för nerver och muskler för att fungera effektivt. Rätt balans av elektrolyter kan påverkas av fluktuerande vätskenivåer i kroppen. Brist på vatten påfyllning eller överdriven svettning kan leda till låga vätskenivåer eller uttorkning, som orsakar elektrolytobalans låga som kan vara livshotande. Å andra sidan, kan överskottsmängder av kalium och kalcium i blodet störa den totala funktionen av muskler, nerver och det kardiovaskulära systemet.

Enzymer är proteiner katalysatorer som produceras av alla levande organismer som påskyndar kemiska reaktioner i kroppen. Metabola enzymer fungerar genom att omvandla den mat vi äter till energi i en process som kallas metabolism. Bukspottkörteln, levern och gallblåsan spela viktiga roller i produktionen av dessa enzymer. Metaboliska obalanser eller störningar kan orsakas av ett antal interna och externa faktorer. Symtomen kan innefatta låg energi eller kronisk trötthet, kronisk diarré, kronisk inflammation och dysfunktionella matsmältning, inklusive förstoppning, gas eller uppblåsthet.

Hormoner är ämnen som produceras av körtlar och organ, som har specifika effekter på utvecklingen eller funktionen av en annan del av kroppen. Oregelbunden menstruation såsom premenstruellt syndrom, avsaknad av en vanlig period och myom finns tecken på en obalanserad hormonella systemet hos kvinnor. Män drabbas, oftast efter 40 års ålder, med prostatabesvär som kan påverka urinering, libido och erektil funktion.