vad är formeln för att beräkna blodtryck?

Blodtryck är trycket av cirkulerande blod mot blodkärlens väggar. Denna mätning, som vanligtvis är tagen med ett stetoskop, tryckmätare och uppblåsbara manschetten lindad runt en arm, ger en snabb indikator på en persons hälsa. Blodtrycksmanschetter måste tillämpas korrekt och uppblåst för blodtrycksmätningar vara korrekt.

Systoliskt blodtryck mäter hur hårt hjärtats vänstra kammare kontrakt för att cirkulera blod genom kroppen. Normal vuxen blodtryck är 120/80, där den översta (första) siffran är det systoliska trycket.

Diastoliskt blodtryck mäter trycket i blodkärlen när hjärtats kamrar är avslappnade och fyllning med blod. I en normal vuxen blodtryck på 120/80, är ​​diastole botten (andra) nummer.

Beräkna arteriella blodtrycket (BP) genom att multiplicera hjärtminutvolymen (CO) av vaskulär resistans (VR): (Ref 1)

Medelarteriellt blodtryck (MAP) är caluculated med användning av ekvationen

Hjärta, hjärna, njurar, hormoner och nervsystemet arbetar tillsammans för att reglera blodtrycket. Om blodtrycket är för lågt eller högt, kan hjärt- eller njursvikt uppstå. Normalt vilar blodtryck för vuxna är systoliskt (övre nummer) mindre än 120 mmHg och diastoliskt (nedre nummer) mindre än 80 mmHg. Genomgående låga eller höga blodtrycken kan korrigeras med medicinering eller förändringar i kost och motion.