vad som orsakar höga nivåer av CO2 i blodet?

Hyperkapni är ett tillstånd i vilket hög koldioxid (CO2) nivåer kvarhålles i blodet. Det kan vara mycket farligt, vilket leder till döden, och det finns många saker som kan leda till en hög CO2 närvaro i blodet.

Hypoventilation uppstår när andning är inte tillräcklig för att ta in tillräckligt med syre och eliminera tillräckligt koldioxid genom utandning. Eftersom utandning inte släpper CO2 från kroppen vid en tillräckligt stark takt bygger upp i blodet, eventuellt giftiga och även dödliga nivåer.

Lungsjukdom är en annan orsak till höga nivåer av CO2 i blodet. Minskad alveolär och övergripande lungkapacitet orsakar en nedsatt förmåga att både andas tillräckligt med syre och andas tillräckligt koldioxid, vilket leder till hyperkapni.

Med minskad medvetenhet kommer minskad andning, och detta kan leda till hyperkapni. Detta är ofta fallet under en överdos, där konsumerar för mycket av ett visst ämne minskar fakulteter tillräckligt för att orsaka en förlust av medvetandet, vilket kan leda till hyperkapni.

Förutom fysiologiska orsaker, ökad inhalation av koldioxid från omgivningen kan leda snabbt till hyperkapni och död. Detta gäller särskilt i fall av brand, där syret i luften förbrukas och koldioxid är rikligt förekommande.

Havsdykare andas ofta otillräckligt medan dykning, vilket kan leda till hyperkapni. Detta kan förbittrad av dålig eller felaktig utrustning som krävs för att avlägsna CO2 från andningsapparaten. Dessutom kan dykare överanstränger sig, också leder till hyperkapni.