Vilka är farorna med melanom hudcancer?

Omkring 8400 människor dör varje år från melanom hudcancer, American Cancer Society (ACS) uppskattar. Medan mycket allvarlig, är melanom behandlingsbara när de upptäcks tidigt.

Melanom är en cancer i melanoctyes cellerna, som finns i bottenskiktet av hudens epidermis och producera pigmentet melanin.

Om alla orsaker som inte är kända, forskare tror att solexponering, ett försvagat immunförsvar och rökning kan bidra sjukdomen. Familjhistoria, ålder och en persons hudfärg spelar också en roll.

Det enklaste sättet att förebygga melanom är genom att begränsa direkt exponering för solens ultravioletta strålar. Bär solskydd, skyddande kläder och hattar.

Gör din egen självrannsakan. Om du hittar en ovanlig mullvad eller ändra mol, låt din läkare veta. vet också familjens historia med sjukdomen.

Om din läkare finner melanom, är det första steget att kirurgiskt avlägsna cancerceller och den omgivande vävnaden. Om cancern är begränsad till ett finger eller tå kan den siffran måste amputeras. Kemoterapi, strålningsterapi och immunterapi är alla också för att bota melanom.

Det finns cirka 62.500 nya fall av melanom i USA varje år, enligt ACS. Cirka 13 procent av dessa fall kommer att vara dödlig.