vilken mat öka spermieproduktionen?

Enligt National Infertilitet Association, är cirka 40 procent av alla fertilitetsproblem orsakade av mansfaktor frågor som har ett lågt spermieantal. En man anses ha ett lågt spermieantal när de har mindre än 20 miljoner spermier per milliliter en ejakulat. Tillståndet kan orsakas av biologiska eller miljömässiga faktorer, och kan ofta rättas till genom att göra en livsstil förändras, som att äta en hälsosammare kost. Män som vill öka och förbättra kvaliteten på sina spermier bör äta följande livsmedel.

Zink är väsentligt för friska produktionen av spermier. En brist i detta spår mineral kan leda till lågt spermieantal, dålig rörlighet och minskad produktion. Män med sänkt spermieantal bör därför se till att deras kost innehåller livsmedel med en riklig mängd zink. Dessa livsmedel innehåller nötkött, kyckling, lamm, gris, krabbkött, hummer och lax. Tillräckliga mängder av zink kan också vinnas från att äta brunt ris, pumpafrön, hela korn spannmål, bönor och jordnötter.

Selen är en antioxidant som kan förbättra både motilitet, form och volym av spermier. Naturliga källor av selen inkluderar paranötter, valnötter, tonfisk, nötkött, kyckling, ägg och ost. Man bör dock ta särskild försiktighet vid intag av selen som alltför mycket av det kan vara giftiga. Enligt Kostfiber Food.com bör en vuxen äta högst 400 mikrogram selen per dag.

Att äta mat med högt antioxidant C-vitamin kan bidra till att förbättra spermieantalet och kvalitet, samt minska ett tillstånd som kallas “agglutinering”, vilket är när spermier blir hopklumpade tillsammans. Livsmedel som innehåller mycket C-vitamin inkluderar frukter såsom apelsiner, citroner, kiwi, papaya, mango och tomater. Men det finns också massor av grönsaker innehåller mycket C-vitamin, som broccoli, potatis, och gult, rött och orange paprika.

L-arginin är en av de 20 aminosyror som utgör proteinet och är viktig för att öka spermier volym. Det kan hittas i hög proteinhalt livsmedel såsom jordnötter, paranötter, fläsk, kyckling, nötkött, kalkon, fisk och skaldjur, sojabönor och kikärter.

Vitamin E är en antioxidant utmärkt vid att befria kroppen från fria radikaler som kan skada spermier. Enligt IVF informerar Gå direkt !, vitamin har länge förstått att förbättra spermier volym och rörlighet. Livsmedel som innehåller gott om källor till vitamin E inkluderar vetegroddar (särskilt vetegroddsolja), ägg, sötpotatis, solrosfrön, mandlar, hasselnötter och jordnötter.

Ett stort antal studier, bland annat en redovisas i den holländska tidskriften “Fertility and Sterility”, visar att folat (folsyra) är viktiga för att förbättra spermiekoncentration och kvalitet. För att öka din folatintag, äta massor av gröna bladgrönsaker, som spenat och grönkål, liksom broccoli, linser, kikärter, inälvsmat, ostron, sparris, havregryn och avokado.