sätt att förbättra morfologin av spermier

Forskare vet nu att spermier morfologi, eller hur spermier formas påverkar fertiliteten på samma sätt som spermieantal och rörlighet (hur de spermier rör sig). Patienter med normal spermiemorfologi har förbättrats chanser på att utforma en baby, antingen genom samlag, intrauterin insemination eller provrörsbefruktning. Även med dålig spermiemorfologi kan graviditet fortfarande vara möjligt, men att förbättra spermiemorfologi kan resultera i förbättrad manlig fertilitet.

Normala spermier har en ovalformad huvud som är 5 till 6 mikrometer långa och ca 3 mikrometer i diameter. Ett lock täcker 40 till 70 procent av huvudet, och bör vara väl definierade. Det bör inte finnas någon synlig defekt på spermier, och inga vätskedroppar i spermiehuvud som är större än halva storleken av spermierna. Spermier graderas på deras morfologi enligt en skala som mäter kombinationen av dessa faktorer.

Sluta röka, skära ned på alkoholkonsumtionen och motionera mera. Använd inte olagliga droger. Att leva ett allmänt sund livsstil förbättrar manlig fertilitet i allmänhet och förbättrar kvaliteten och antalet spermier som produceras i kroppen. Skär ner på fet mat och öka antalet frukt- och grönsaks portioner du äter varje dag.

Om din livsstil är redan allmänt friska och spermier morfologi problemen kvarstår, se en specialist inom området. Läkare kan behandla låg spermiemorfologi med receptbelagda läkemedel eller kirurgi. Om en vakuolen finns på testikeln, kan en läkare utföra operation för att avlägsna den. I vissa fall, kvarstår låg spermiemorfologi trots behandling.