typer av förband för brännsår

Bedöma djupet av en brännskada kräver oftast skickligheten hos en läkare eller sjuksköterska. Död hud som täcker en brännskada döljer ofta dess djup. Bakterier växer även i död hud, som antibiotika inte kan nå och döda. En läkare som känner sig säker att en brännskada är bara ytlig väljer från ett antal tekniker för att behandla den. Dessa grunda brännskador bör läker inom två veckor utan ärrbildning.

Efter omsorgsfull rengöring en brännskada, kan en “syntetisk hud” förband fästas på ett sår. Två versioner av denna förband inkluderar Biobrane och TransCyte. Den senare kombinerar neonatala humana celler med svin (gris) sådana. Först fäster förbandet på huden med lim. En kompress appliceras får syntetmaterial till fullo ansluta sig. Biobrane och TransCyte skydda huden med minimal smärta vid jämförelse med vaselin och gasväv, vilka är traditionella metoder för dressing. Döda hudceller och vätska som kommer upp till ytan kräver att syntet lossna för rengöring, en process som är svår och ibland smärtsamt. TransCyte visade bättre resultat än Biobrane där smärta och helande är berörda.

“Silver” grädde förband (Silvazine) motverka bakterietillväxt och uppmuntra snabb läkning. Efter mer än en vecka, vätska och död hud ska vara borta och en vanlig dressing tillämpas. Jämfört med sår behandlade med syntetisk hud, huden behandlas med Silvazine reparerade sig långsammare och vissa patienter behöver ympning. Liksom Biobrane och TransCyte, Silvazine mer effektivt behandlar brännsår än vaselin och gasbinda förband, särskilt mot tillväxt av bakterier. Även huden läker snabbare i syntetmaterial än med bara silver grädde, kommer silver krämen med relativt lite obehag.

Den mjuka silikon av Silflex (tidigare känd som Siltex: Advance Medical) täcker såret utan att följa. Ett fuktigt skikt (vanligtvis av en silverbaserad kräm) ser till att såret inte torkar ut, en kritisk faktor i healing. När förband ändras, det är mindre eller ingen smärta än med traditionella förband eller angränsande sådana. Sår djup styra valet av dressing, men ett misstag kan orsaka en patient oerhörd smärta.