vad är en fasta labb?

Vissa laboratorietester som ordinerats av din läkare kräver att du snabbt för en tid innan att ha ditt blod dras. Fastan förhindrar mat och dryck från att störa testresultaten, vilket kan göra dem felaktig. Tester som kräver fasta kan omfatta kolesterolpaneler, lipid paneler, metaboliska tester och HDL eller tryglyceride nivå paneler.

Fastan innebär att du inte äta eller dricka under en viss tidsperiod. Vanligtvis är det tillåtet att dricka bara vatten under fasteperioden. Te och kaffe innehåller koffein, som kan göra dina testresultat felaktig. För fasta Labs du kan också bli ombedd att inte tugga tuggummi, rök eller ens motion. Motion, som matsmältning, kan påverka dina testresultat.

Läkaren bör tala om för dig hur länge du måste snabbt innan testet. De flesta fasta lab tester kräver 8, 12 eller 14 timmars fasta. Om du inte är säker på hur länge du ska snabbt, kontakta din läkare kontor eller labbet för att be. Om du tar dina tester och har inte fastat rätt tid kan du behöva upprepa proven.

Det enklaste tid att snabbt är när du sover. Om du kan schemalägga tid för på morgonen kan du starta din snabbt efter middag kvällen före. Detta gör fasteperioden verkar lättare att få igenom eftersom du inte försöker arbeta, ta hand om din familj eller utföra andra aktiviteter utan mat eller dryck för att hålla dig strömförande. Om du inte kan schemalägga tid för morgonen begränsa sedan dina schemalagda aktiviteter för dagen som fasta kan få dig att känna både trött och svag.

Om du tar några mediciner, att särskilt mediciner som kräver att du tar dem med mat, kontakta din läkare om vad du gör under din fasteperiod. Du kan behöva hoppa över en dos av dina mediciner under fastan, eller din läkare kan känna att det är bra för dig att fortsätta på ditt vanliga medicinering schema.