vad är slagvolymen index?

Slagvolym och slagvolym index är viktiga indikatorer på hjärtats tillstånd. Slagvolymen mäter den mängd blod som lämnar hjärtat när det slår. Vårdpersonal bestämma slagvolym index genom facto patientens kroppsstorlek i sin slagvolym. Slagvolymen index är en mer exakt, individualiserad mätning. Läkare och sjuksköterskor använder slagvolym och slagvolym index för att göra bedömningar om hälsan hos en patients hjärta.

Slagvolym och slagvolym index ger ett system för tidig varning för farliga förhållanden i kroppen. Den “Critical Care Nursing Textbook” stater “Slagvolym eller index blir därmed den enskilt viktigaste delen av information om hjärtfunktion …” Volymen av blod hjärtat pumpar ut är viktigt att transportera syre och näringsämnen i hela kroppen. Hos friska vuxna, slagvolymen ändras beroende på aktiviteter, till exempel ändra från sittande eller liggande läge till stående upprätt. En ökning hjärtfrekvens i allmänhet orsaka slagvolymen att öka. Till exempel, kan ångest och spänning öka slagvolymen med 50 till 100 procent, medan övningen kan öka den femfaldigt. Mätning av slagvolymen är ett viktigt sätt att utvärdera hur väl hjärtat levererar syre till kroppens organ och vävnader. Avvikelser i slagvolym kan tyda på otillräcklig cirkulation eller hjärtsvikt.

En normal slagvolymen är 60 till 100 ml / slag. En normal slagvolymindex är 33 till 47 ml / slag / m2. En låg slagvolymen index indikerar blodtillförseln till kroppen är otillräcklig. Om den inte behandlas, kommer en låg volymindex stroke leda till livshotande tillstånd. Genom att kombinera slagvolymen mätning med syreförbrukning, doktorer att avgöra om en patients slagvolym är tillräcklig för att upprätthålla fortsatt hälsa.

När slagvolym ökar, kan det bero på att en ökning av kraften i hjärtmuskeln eller en ökning av volymen av cirkulerande blodet. När slagvolymen minskar, kan det tyda på hjärtklaff dysfunktion eller nedsatt hjärtsammandragningar, vilka båda kan leda till hjärtsvikt. En slagvolym som understiger 50 ml kräver omedelbar medicinsk behandling.

När slagvolym index ökar, kan det bero på flera faktorer. Vissa läkemedel, såsom dobutamin, digitalis eller dopamin, kan orsaka en ökning av slagvolymen index. En ökning av slagvolymen index skulle kunna tyda på en ökning av blodvolymen, en kraftig ökning av den inre kroppstemperaturen eller det tidiga stadiet av septisk chock. När slagvolym index minskar, kan det bero på att beta-blockerare droger, eller det kan tyda på en hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller sent skede av septisk chock. En stroke volymindex under 25 ml kräver omedelbar medicinsk behandling.

Det är icke-invasiva och invasiva metoder för att bestämma slagvolymen. En läkare kommer att använda invasiva metoder när det gäller sepsis, hypovolemisk chock eller för att utvärdera hjärtminutvolym i högrisk operationer och komplexa medicinska situationer. Icke-invasiva metoder inkluderar elektriska impedans tomografi och ekokardiografi system. Om din läkare beslutar att utvärdera din slagvolym och slagvolym index är viktigt, kommer hon att förklara ingreppet för dig.