Vilka är fördelarna med triphala churna?

Triphala Churna är en kryddblandning som är populär i Ayurveda, ett medicinskt system som har sitt ursprung i Indien för tusentals år sedan. Förespråkare för Triphala Churna prisa sina medicinska fördelar, bland annat underlätta matsmältningen och balans av humors. De 3 viktigaste ingredienserna i Triphala Churna härrör från indiska frukter – amla, baheda och Harada.

I västvärlden, de flesta människor anser ayurveda som en komplementär och alternativ medicin (CAM). Emellertid har den använts i Indien i tusentals år och är starkt upprätthålls som ett naturligt sätt att förbättra hälsan. Det primära målet för ayurvedisk medicin är att balansera humors i kroppen, förutom att eliminera sjukdom och främja det allmänna välbefinnandet. Ayurvedisk medicin använder flera olika tekniker, bland annat kostförändringar, naturläkemedel och massage för att uppnå dessa effekter.

Ordet “triphala” betyder “tre frukter,” vilket indikerar att Hala Churna består av 3 ingredienser, som var och en kommer från en specifik indiska frukt. Amla innehåller en stor del av C-vitamin, och det ökar gastrisk tömning, behandlar anemi och hyperaciditet och minimerar blödning. Baheda innehåller en stor mängd av vitamin A, och det sägs att behandla hosta, ögonproblem och tarm svårigheter. Harada är en mer allmän ört och används för att läka hjärna och hjärta och främja livslängd.

Eftersom Triphala Churna är en kombination av dessa 3 ingredienser, är det sägs innehålla fördelarna med dem alla. Det är marknadsförs som en “tridoshic rasayan”, som är ett tillägg som balanserar 3 delar av livet, enligt indisk tradition: vata, pitta och kapha. Vata reglerar nervsystemet; pitta upprätthåller en stadig metabolism, och kapha styr kroppens struktur.

Den främsta fördelen med Triphala Churna är i sin förmåga att förbättra matsmältning. Det första fungerar som en laxerande, rengöring avfall från kroppen. Då hjälper till att balansera matsmältningssystemet, som läker kroppen från matsmältningsbesvär, förstoppning, tarm oegentligheter och andra problem matsmältnings.

Triphala Churna huvud användning innebär mag-tarmkanalen, men det är också används för att behandla olika andra fysiska problem, bland annat svag cirkulation, högt blodtryck, nedsatt leverfunktion och svår stress. Dessutom är det rika på antioxidanter, linolsyra och fosfolipider, vilka alla är bra för kroppen. Inte bara det, är det även främjas som skyddar kroppen mot virus, skadliga bakterier, allergier, mutagena och även cancer. På grund av dessa många fördelar, är Triphala Churna ses som ett slags universalmedel, och det är en av de mest populära örter i Ayurveda.