vad är en Persantine MIBI skanna?

En Persantine MIBI skanningen är ett förfarande som genomförs för att utvärdera individer med misstänkt hjärt-kärlsjukdom. Skanningen specifikt letar efter förträngning av blodkärl som försörjer hjärtmuskeln (kallas kranskärlen).

Förträngning av kranskärlen är tydligast under träning. Således skulle en läkare i allmänhet betona hjärtat med träning för att utvärdera öppenheten hos kranskärlen. Men patienter som inte kan utföra en övning stresstest ges Persantine, ett läkemedel som betonar hjärtat på samma sätt som motion.

MIBI är en radioaktiv medel som injiceras i blodomloppet. Substansen distribuerar i hjärtvävnaden på ett sätt som är proportionell mot blodflödet i vävnaden. Speciell bildbehandling utförs som upptäcker MIBI som distribuerar hela hjärtvävnaden. Bilderna tillåter klinikern att följa de eventuella områden av onormalt blodflöde i hjärtat, vilket kan tyda på kranskärlssjukdom.

Testet involverar injektion av MIBI i blodet via en intravenös linje. Då tas bilder av ditt hjärta i vila. Du kommer då att administreras Persantine att betona ditt hjärta. Fler bilder kommer att tas för att fastställa förändringar i hjärtats blodflöde medan stressad. Under hela förfarandet, kommer din hjärtats elektriska aktivitet övervakas och registreras via EKG och blodtryck kommer att övervakas också.

Persantine bör inte användas av personer med en bronkospasm sjukdom eftersom det kan förvärra detta tillstånd. Patienten skall avstå från droger eller livsmedel som innehåller koffein eller teofyllin innan förfarandet, eftersom detta kan göra falskt negativa resultat.

En Persantine MIBI avsökning kan utföras hos individer med bröstsmärtor vid ansträngning, de med känd kranskärlssjukdom (för att bestämma omfattningen av sjukdomen), för att bestämma en individs risk för hjärtsjukdom eller för att utvärdera andra symtom som uppstår under ansträngning.