värsta sortens lungcancer

Lungcancer är en av de primära mördare av amerikaner varje år. Det är en sjukdom som kännetecknas av okontrollerbar celltillväxt i lungorna, som tjänar till att äta bort på fodret och vävnaden i organet och ta upp utrymme som används för syre- och andningsfunktioner. I värsta tänkbara scenarier denna cancer kan metastasera, flyttar till andra organ och vävnader samt ben. Lungcancer är i huvudsak delas upp i två kategorier: icke-småcellig cancer och småcellig cancer. Av de två, är liten cellkarcinom värst.

Små-cell carcinoma är ibland kallad oat cell carcinoma på grund av den platta formen på cellerna inom. Vetenskaplig forskning har visat att det är det mest metastaserande av lungcancer, vilket betyder att den kommer att sprida sig lättast från lungvävnad till andra organ. Moderna tänkandet hypothesizes att småcellig cancer har sitt ursprung i neuroendokrina celler.

Tidigt stadium lungcancer är särskilt svårt att upptäcka, eftersom symptomen inte kan visas förrän senare i livet av sjukdomen. Vid det laget kan behandlingsalternativ vara begränsad. Symtom på lungcancer kan omfatta andnöd, blodigt slem, ett överflöd av hosta under en längre period, väsande andning, bröstsmärtor, viktminskning och dysfagi (problem med att svälja).

Röka cigaretter är den vanligaste orsaken till lungcancer. Det uppskattas att cirka 90 procent av lungcancerfall i USA är direkt bidragit till genom rökning. De som deltar i lungcancerfall faktorer inkluderar den tid personen har rökt, om han fortsatte att röka i sina senare år, och om han var en rökare vid tidpunkten för diagnos. Passiv rökning kan också vara en bidragande orsaken till lungcancer.

En lungröntgen är vanligtvis det första steget tas i diagnosen lungcancer. I en X-ray, kan läkaren se om det finns några uppenbara massorna. Men det finns tillfällen när en uppenbar massa inte kan visa på en röntgenbild. I dessa fall kommer läkaren att titta på patientens symptom för att avgöra om ytterligare tester krävs. Om så är fallet, skulle detta leda till en datortomografi eller en bronkoskopi, vilket sannolikt kommer att ge resultaten nödvändigt.

Behandling för småcellig cancer är begränsad, oftast med hopp om att trimma symptom och höja patientens livskvalitet snarare än för att bli av med cancern helt. Eftersom småcellig cancer sprids oftast och metastaserad för långt för operation för att vara ett hållbart alternativ, strålning och kemoterapi används vanligen i dess ställe. Även med dessa behandlingar, är prognosen för en patient med småcelligt karcinom inte bra. Studier har visat att den 5-åriga överlevnadsgraden är cirka 5 procent.